Dutch Birding

Bont Stormvogeltje

Pelagodroma marina  ·  White-faced Storm Petrel

Datum 3 May 2024
Locatie Kaapverdië
Fotograaf Eduard Sangster Eduard Sangster
Bekeken 1722 ×

Discussie

David Uit de Weerd

David Uit de Weerd
 ·  12 May 2024  21:18

Brrrr, wat een geweldige plaat en ervaring!

Rubén Barone

Rubén Barone
 ·  12 May 2024  21:28

Fantastic photo, Eduard. Congratulations!

Best regards from the Canaries. 

Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  12 May 2024  21:51, gewijzigd 12 May 2024  22:13

Mooi hoor, ik 24 jaar is het soortenpalet gelukkig niet veel veranderd (ik was er in 2000): behalve Roodvoetgent, die was er toen nog niet maar wij hadden nog wel Magnificant Frigatebird(s).

Martijn Verdoes

Martijn Verdoes
 ·  12 May 2024  22:36

Fraaie plaat!

Hadden jullie geen Vaaltjes? In de ochtend van 30 april voeren we met de Hondius langs de zuidkant van Santiago de haven van Praia binnen, de laatste kilometers van de Atlantic Odyssey. Wij hadden hetzelfde soortenpalet, met als enige verschil Vaaltjes in plaats van Kaapverdische Stormvogeltjes. 

Eduard Sangster

Eduard Sangster
 ·  12 May 2024  23:15

Dank mannen!

Nee, we hadden geen Vaaltjes, alleen 'rechte staarten'. Het is nog niet goed bekend waar de Cape Verde Storm-Petrel foerageert. Het is een lastige soort, die op veel eilanden broedt, maar vooralsnog alleen in het zuiden (oa rond Fogo) goed te vinden is overdag.

Eric Jan Alblas

Eric Jan Alblas
 ·  13 May 2024  11:58, gewijzigd 13 May 2024  11:58

Een mooie lijst van soorten. Wat ik me wel afvraag is hoe zeker het is dat het hier inderdaad om jabejabe gaat en niet om bijvoorbeeld Madeiran Storm Petrels op weg naar Madeira, de Selvagen of de Canarische Eilanden. Beide soorten zijn voor zover ik weet in het veld niet van elkaar te onderscheiden.

Om dezelfde reden heb ik een broedkolonie van Mediterranean Storm Petrel bezocht om British Storm Petrel met zekerheid uit te sluiten en staat 'Grants Storm Petrel' nog altijd niet op mijn  lijst.

Martijn Verdoes

Martijn Verdoes
 ·  13 May 2024  21:25

Bedankt voor je reactie Eduard. Dat het een lastige soort is bleek ook uit een verhaal van een Duitse medereiziger die met een aantal bekende anderen een pelagic hadden georganiseerd in april enkele jaren geleden voor het Kaapverdisch stormvogeltje en er maar eentje hadden tussen de ongeveer 70 Vaaltjes.

Vanwege het feit dat de meeste Vaaltjes die we zagen flink aan het ruien waren (in de vleugels en de staart) vond ik de determinatie nog knap lastig moet ik bekennen. 

@Eric Jan: Wat betreft de determinatie van 'Band-rumpeds' op zee wordt veel gedaan op basis van locatie, al dan niet in combinatie met timing, rui patronen en geluid (waar mogelijk 😉). Zoals in de boeken wordt vermeld is "more study needed" in de meeste gevallen.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?