Dutch Birding

Sneeuwgors

Plectrophenax nivalis  ·  Snow Bunting

Datum 11 oktober 2024
Locatie De Cocksdorp, Texel
Fotograaf Remco Hofland Remco Hofland
Bekeken 4381 ×

Discussie

Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  13 oktober 2024  17:26

Het aantal goede soorten dat ik dankzij een laserpen (in elk geval aanvankelijk) alleen in vlucht gezien heb is de reden dat onze gidsen altijd het uitdrukkelijke verzoek krijgen deze niet te gebruiken. Als ze het toch proberen omdat een reisgenoot (incl. mijzelf) incompetent blijkt te zijn, bewijzen de vogels zonder uitzondering de juistheid van deze regel.

Blijkbaar is het voor de gebruikelijke Birdquestklanten geen probleem een wegvliegende schim op hun lijstje te zetten...

Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  13 oktober 2024  17:29

Najaar 2025??

Folkert Jan Hoogstra

Folkert Jan Hoogstra
 ·  13 oktober 2024  18:02

Misschien de volgende keer het stukje waarbij Kerkuil getapet wordt even van de video afsnijden.......

Alex Bos

Alex Bos
 ·  13 oktober 2024  18:10

Ik heb het jaartal aangepast, Peter.

Jelle Scharringa

Jelle Scharringa
 ·  13 oktober 2024  19:15

of helemaal NIET met tapen...

Jelle Scharringa

Jelle Scharringa
 ·  13 oktober 2024  19:16

met= meer

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  13 oktober 2024  20:27, gewijzigd 13 oktober 2024  20:41

Met de iconische man op de foto - ik bedoel de mens, maar ik dacht dat de vogel ook een mannetje was, van de IJslandse Sneeuwgors - die de eerste Ringsnavelmeeuw van Nederland ontdekte, ben ik wel eens vanaf Terschelling naar Bergen op Zoom afgereisd met de trein om een Steppekiekendief op een half uurtje te missen. Het drama was niet te overzien. Dat was in oktober 1984.  Dat hij nu wordt betrapt bij een Sneeuwgors geeft de toekomstige rolverwisseling in de status van beide vogelsoorten wel aardig aan...

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  13 oktober 2024  20:52

Tijdens de op-een-na enige keer dat ik in het buitenland met een gids vogelde, in Thailand, was de gids inderdaad heel goed in het verjagen van vogels met een laserpen. Ik denk dat ik het met Jan Hein van Steenis eens ben.

Voorts was ik kortgeleden, op de zaterdag van het Dutch Birding-vogelweekeinde, bij de legendarische tuintjes vlakbij de noordpunt van Texel. Daar werden door drie verschillende vogelaars binnen tien minuten een hele reeks van zeldzame soorten op verschillende geluidsniveaus afgespeeld. Ik ben bang dat deze nieuwe ziekte niet snel overgaat...

Beide moderne technologieën zouden zo beperkt mogelijk dienen te worden toegepast, is maar wat ik wil zeggen... 

Teus Luijendijk

Teus Luijendijk
 ·  15 oktober 2024  21:23

Ik heb onlangs nog een aantal mensen heel blij mogen maken door het aanwijzen van een Veldrietzanger met mijn laserpen. De vogel trok zich daar niets van aan. Waarschijnlijk omdat ik het op de juiste manier deed? Ik snap er in elk geval niks van dat je met een laserpen vogels zou wegjagen. Misschien als je er als een ninja mee loopt te zwaaien?

Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  16 oktober 2024  09:47, gewijzigd 16 oktober 2024  12:40

...maar 'tapen' vind ik wel een probleem ook al blijft het een discussiepunt in hoeverre het schadelijk is

bij de roetvlieg hoorde ik bijvoorbeeld rond de schemering op zaterdag van verschillende kanten zingende dwerguilen door het bos schallen; door wanhoop gedreven natuurlijk maar het zou er zomaar toe kunnen leiden dat zo’n vliegenvanger juist een stuk verderop gaat zitten

dus eens met Jelle

Bram ter Keurs

Bram ter Keurs
 ·  16 oktober 2024  12:22

Zaterdag stond er iemand bij de reddingsbootbrigade keihard titmix af te spelen voor een Bladkoning. 50 meter verder werd de Sperwergrasmus getapet. Ik hoorde ondertussen een Bladkoning, maar kon met geen mogelijkheid vaststellen of dat live was. Het is allemaal natuurlijk niet levensbedreigend, maar wel nogal ergerlijk en vooral ook zinloos 

Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  16 oktober 2024  13:00, gewijzigd 20 oktober 2024  19:34

Over de laserpen, ik heb sinds 2013 al zo'n ding. De eerste keer dat deze pen werd gebruikt was bij de massale twitch van de Swinhoes Boszanger op 1 december 2013. Zelf zag ik de vogel alleen maar wegvliegen, maar vanwege het gebruik van die pen konden velen deze lastige vogel zien. Bij de Groene Fitis en Blackpoll Warbler kwam mijn pen weer van pas. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat deze nog niet tot de standaarduitrusting van iedere twitcher behoort. En bij goed gebruik (vaste hand!) jaag je helemaal geen vogels weg. 

Wat bij de Roetvliegenvanger weer eens naar boven kwam is het bij vele vogelaars het totale onvermogen om uit te leggen waar een vogel zich bevindt. Kennis van bomen en struiken ontbreekt bij de meesten, terwijl begrippen als links, rechts, boven of onder ook nog wat nadere bestudering behoeft. Er zijn gelukkig uitzonderingen, zoals Sven Valkenburg onze verbindingsofficier tijdens stressvolle twitches, maar de meesten komen niet verder dan "in die boom" (welke boom, we staan in een bos, weet je nog), "kijk maar waarnaar ik kijk" (we kunnen niet allemaal achter je gaan staan) tot een volledig stilzwijgen (Belgiërs die hier komen twitchen).

Wellicht moeten we op de DBA-dag maar eens een workshop organiseren cq presentatie geven over hoe uit te leggen bij een zeldzame soort!

Edit: Gerard S maakte me er op merkzaam dat die Sven Sven Valkenberg moest zijn! Excuses aan alle Svennen...

Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  16 oktober 2024  13:14

Bij de Roetvliegenvanger zaterdagmiddag laat werd er inderdaad vakkundig gebruik gemaakt van een laserpen. "Deze boom en dan naar boven". Natuurlijk zagen er dan mensen de laserpen weer niet, maar ik geloof dat het iedereen om 17:50 gelukt is de langdurig stilzittende vogel te zien.

Een betere aanschaf is wellicht nog een warmtebeeldcamera: de Zwartkoprietzanger werd vakkundig gevolgd tot hij voor de overige mensen ook te zien was. Ik vond hem zelf heel handig om een familie Kwakken in de Peel in beeld te krijgen, maar hij bleek volkomen nutteloos om de Krekelzanger van het Wooldse Veen te vinden.

Lennart Verheuvel

Lennart Verheuvel
 ·  16 oktober 2024  13:36

Toevallig kon ik de afgelopen dagen in de praktijk genieten van de laserpointer. Mijn gids op Bali maakte er gretig gebruik van zodat hij niet in het Engels alles hoefde uit te leggen. Het viel me wel op dat redelijk veel vogels al heel snel na het aanwijzen wegvlogen. Hij scheen niet op de vogels (zelfs zo ver er vandaan dat ik in een heel andere boom zat te kijken soms). Nu kunnen veel vogels er ook niet zo goed tegen als er lang naar ze gekeken wordt dus dat kan er ook mee te maken hebben. 

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  16 oktober 2024  14:04, gewijzigd 16 oktober 2024  17:13

Jan van der Laan legt hierboven wel een vinger op een gevoelige plek: het onvermogen om aan te geven waar een vogel zich bevindt. Als je mij kwaad wil krijgen, moet je bij het aanwijzen van een vogel zeggen: "recht vooruit"...! Het is me bij de Sperwergrasmus van Texel jongstleden DB-weekeinde overkomen, en daarbuiten gebeurt het me ook regelmatig. Het is de een van de meest informatie-arme aanwijzingen die ik ken. 

Albert Noorlander

Albert Noorlander
 ·  16 oktober 2024  18:24

Als ik in Thailand met een Thaise fotograaf/vogelaar ben en een vogel wil aanwijzen dan zoom ik in met mijn mobiel, maak een foto en wijs vervolgens op de foto waar hij zit. Werkt snel en heel goed.  

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  20 oktober 2024  17:34

Nog even dit, Jan, volgens mij is het Valkenburg, niet Valkenberg...

Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  20 oktober 2024  19:33, gewijzigd 20 oktober 2024  19:34

Wim, in deze tijden geef ik uiteraard altijd de schuld aan de zichzelf immer op ongewenste momenten automatische corrector (maar bedankt, het is gewijzigd nu door de almachtige eigenaar).

Folkert Jan Hoogstra

Folkert Jan Hoogstra
 ·  21 oktober 2024  20:58

Hierbij nog het videoverslag van het DB weekend. 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?