Struikrietzanger
Acrocephalus dumetorum · Blyth's Reed Warbler
Datum | 19 oktober 2024 |
---|---|
Locatie | UT 31-55-13 |
Fotograaf | Diederik Kok |
Bekeken | 3649 × |
Discussie
Max Berlijn
·
21 oktober 2024 10:55
Blijft een intrigerend beest , en nog steeds aanwezig. Sykes lijkt van de baan vanwege de gehele lichte ondersnavel zonder smudge aan het eind?? Westelijke Vale Spot nog een optie?? De rest "kunnen de meeste twitchers hebben"...
Edwin Schuller
·
21 oktober 2024 17:54
Bosriet dus. Wat een anticlimax.
Max Berlijn
·
21 oktober 2024 18:50, gewijzigd 21 oktober 2024 18:59
Blijft gaaf zo’n vangactie, had het alleen best graag van te voren willen weten dan was ik voor de zekerheid gaan rijden…stel je voor dat het wel een Sykes of Westelijke Vale was geweest en dat die morgen weg zou zijn geweest 🤔 Ik zit duidelijk niet meer in het goede info “stringetje”?
Wim Wiegant
·
21 oktober 2024 19:03
... dan had je 'm toch niet mogen tellen, Max ...
Jan Hein van Steenis
·
21 oktober 2024 19:11
Geinig. Vermoedelijk wel een leuke voor de maandlijsters?
Max Berlijn
·
21 oktober 2024 19:14
Wel als je hem ziet voor dat die in het netje zit Wim. Ik was er redelijk onrustig over maar dacht, ga niet want ik zie er toch niks aan, maar de kans om hem naderhand in de hand te zien had mij doen rijden maar ja “goed weggekomen” zo…
Bas van der Burg
·
21 oktober 2024 19:54, gewijzigd 21 oktober 2024 19:55
Max/Wim, het gaat hier toch om een determinatievangst en dus telbaar?
De hoofdregel is dus dat vogels op de dag van vangst niet telbaar zijn.
Op deze hoofdregel gelden twee uitzonderingen, waarbij de vogel op de kalenderdag van de vangst wel telbaar is, te weten:
- de vogel wordt opnieuw gevangen op de plek van de eerste vangst (hierna: terugvangst), of
- een ringer met ringvergunning een individuele vogel gericht vangt ter herkenning of documentatie na ontdekking in het veld (hierna: determinatievangst).
Een terugvangst als bedoeld onder 1. is telbaar indien:
- de vogel na de terugvangst (vrijwel) meteen is vrijgelaten;
- de vrijlating plaatsvond nabij de plaats van de vangst, en
- de terugvangst plaatsvond na de kalenderdag van de eerste vangst.
Een determinatievangst als bedoeld onder 2. is telbaar indien:
- de vogel na de benodigde determinatiehandelingen (bijvoorbeeld meten, wegen, fotograferen, maken van geluidsopname, DNA afname) meteen is vrijgelaten en
- de vrijlating plaatsvond op de plek van de vangst.
In beide uitzonderingsgevallen is de vogel telbaar vanaf vijf minuten na vrijlating.
Wim Wiegant
·
21 oktober 2024 20:22, gewijzigd 21 oktober 2024 20:23
Bas, excuus, dat van die determinatievangst had ik even niet op het netvlies...
Ik zou er - afgezien van dit geval - ook niet veel voorbeelden van weten.
Misschien de eerste Kleine Spotvogel van Nederland, op Terschelling, op 2 okt 1982.
Diederik Kok
·
21 oktober 2024 20:49, gewijzigd 21 oktober 2024 20:50
Ha Max, je zult ook wel begrijpen dat het voornemen tot een vangactie niet echt het moment is om breed te communiceren. Een grote toeloop en eventuele discussies helpen dan niet. Gelukkig is er nu duidelijkheid.
En voor de goede orde: bovenstaande foto is van Paul van Agthoven.
Bas van der Burg
·
21 oktober 2024 21:17
Wim, de Siberische Braamsluiper van Culemborg (2014) is ook een voorbeeld. En de Kleine Spotvogel van Katwijk (11 sept 1996, om Sykes uit te sluiten).
Peter de Knijff
·
21 oktober 2024 21:23
Hi Diederik,
Goede aktie, komt er ergens nog wat uitleg en wat plaatjes?
Jan van der Laan
·
21 oktober 2024 21:25
In dit soort gevallen staat het algemeen belang (Nederlandse Avifauna plus kennis van bepaalde zangvogels) natuurlijk boven het belang van de individuele lifelists van mensen. Over 30 jaar bijvoorbeeld ligt 90% van de top 10 onder de groene zoden of is tot stof vergaan.
Dennis Meeuwissen
·
21 oktober 2024 22:02
Ja duh, 99% van de vogels ook…
Diederik Kok
·
21 oktober 2024 22:10
Een vangactie als deze heeft, zoals Bas aangeeft, geen invloed op de telbaarheid. Anders dan dat het voor de lijstje toch wel handig is om te weten welke soort het is ;-)
@Peter, ja dat denk ik wel. Mogelijk komt er ook een stukje over de herkenning van deze vogel op deze site als daar voldoende animo voor is. Want een Bosrietzanger als deze hebben de meesten van ons (inclusief ondergetekende) nog nooit gezien. Overigens ben ik zelf niet betrokken of aanwezig geweest bij de vangactie.
Edwin Schuller
·
21 oktober 2024 22:18
Als je wilt weten of daar animo voor is: ja, die is er :).
Folkert Jan Hoogstra
·
21 oktober 2024 22:43
Heel graag. Ik zou bijvoorbeeld ook graag weten hoe jij en Nils toch op basis van de slechte foto's wel op de juiste soort zijn gekomen. Ook uitleg over hoe op dit soort foto's de vleugelkenmerken en lengte osdv te herkennen en zo de groepen acro/iduna/hippolais uit elkaar zouden zou ik persoonlijk heel graag zien.
Nils van Duivendijk
·
22 oktober 2024 08:19, gewijzigd 22 oktober 2024 08:54
Ha F-J,
Ik zal het binnen de tijdslijnen proberen aan te geven, zoals ik het me kan herinneren. We hoorde uiteraard eerst van de Struikriet door Daan van Braak en Robert van der Meer op nota bene mijn voormalige en Diederik's nog steeds zijn huidige homepatch! Hoewel we geen reden hadden te twijfelen aan de ID, Daan (voor mij op afstand) en Robert kennende, waren we natuurlijk wel benieuwd naar de foto’s. De eerste, heel lastige foto’s lieten dingen zien die niet echt leken te matchen met Struikriet. Bv de, zo leek het toen, nogal warme pootkleur en donkere tenen. De tenen en nagels leken ook niet opvallend lang, zoals bij een Acro. De tertials en armpennen leken vrij contrastrijk met lichte randen en de armpennen leken iets van lichtere toppen te hebben. Dat zette mij iig op de Iduna-lijn, en meer specifiek op Oost Vale. Toen er foto’s kwamen waar i.i.g. iets van het koppatroon te zien was (wenkbrauw ruim voorbij het oog), vielen Sykes en Westelijke Vale af, dus we konden op Vlie gelukkig rustig verder (met de nadruk op ‘rustig’…;-)). Ik denk een dag later, kwamen er foto’s waar i.i.g. meer van het vleugeloppervlak te zien was, en daarop geen enkele versmalling tot ver voorbij de tertial/armpentoppen en geen zichtbare p1. Daarmee konden de Iduna’s de prullenbak in, en bovendien lieten deze foto’s de pootkleur en -structuur beter beoordelen (geelachtig, toch ook de tenen en lichte nagels). In diezelfde reeks zat een foto met een onscherpe geopende vleugel, maar het was genoeg om te zien dat p2 vrijwel gelijk aan de vleugeltop was. Die combi past eigenlijk alleen op Bosriet. Wat ons nog wel verbaasde voor Bosriet, was de relatief korte hpp en het wel erg sterke koppatroon. Dat laatste zou kunnen komen door de late datum (en daardoor meer sleet/bleking). Dit is natuurlijk niet echt een periode waarin wij normaal nog Bosrieten zien. Ook dacht ik aanvankelijk dat het een adult zou zijn, en daardoor zo bleek, maar de handfoto’s laten toch een 1e winter zien.
Een meer systematische benadering komt dan misschien nog, bv mbv de handfoto's.
Koen Stork
·
22 oktober 2024 10:20
Waarom laten de handfoto's een 1e winter zien, Nils? Ik vond de slijtage juist eerder op een adult passen, evenals het koudgekleurde kleed.
Nils van Duivendijk
·
22 oktober 2024 12:12
Er zit inderdaad al redelijke sleet op, vooral dekveren en handdekveren. Maar de handpen- en staartpentoppen zien er nog bijna ongeschonden uit. Ook zou een adult een warmergekleurde iris mogen hebben, bij deze donkergrijs. Ik heb geen ervaring met adulten in deze tijd van het jaar, en je zou uiteraard gelijk kunnen hebben dat het toch een adult is. Ik neem aan de vangers daar ook een idee over hebben.
Daan van Braak
·
22 oktober 2024 12:54
De ringers kwamen tot dezelfde conclusie als Koen: een adult, vanwege de aanzienlijke slijtage aan met name de tertials en grote dekveren.
Fred Visscher
·
22 oktober 2024 16:19
Ik vond nog twee vangsten van (begin) oktober, hier en hier.
Vincent van der Spek
·
22 oktober 2024 20:17, gewijzigd 22 oktober 2024 20:17
Punt is dat wij hier nooit Bosrieten zien na medio september (en meestal nog eerder dan dat), want de vogel laat zeker wat meer slijtage zien dan 1kj's in de zomer. Maar ik zag ook ergens een foto van de staart voorbij komen. Daar zaten nog witte randen en topjes aan (in elk geval aan de buitenste). Dat lijkt me onmogelijk voor een adult waarvan de veren een maand of tien oud moeten zijn.
Koen Stork
·
22 oktober 2024 23:23
Ik ben inmiddels ook om. De slijtage past juist beter op een eerstejaars vogel. Wel opvallend dat hij al zo koudgekleurd is. Ik had verwacht dat dat minder snel zou verbleken.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.