Brileider
Somateria fischeri · Spectacled Eider
Datum | 13 January 2025 |
---|---|
Locatie | Waddenzee ter hoogte Wagejot, Texel NH |
Fotograaf | Jan van der Laan |
Bekeken | 4793 × |
Om 16:03 besloot de vogel een stukje te gaan vliegen. Wetende dat de TESO-veerboot net een lading auto's met vogelaars had uitgeboerd, leek een ongelukkiger moment niet denkbaar. Gelukkig voor hen landde de vogel weer! |
Discussie
Fred Visscher
·
14 January 2025 19:47
Wat betreft de leeftijd denk ik eerder aan een derde winter/4kj dan aan een tweede winter/3kj zoals sommigen deze vogel invoeren. Nu zijn er helaas nog geen goede foto's van deze vogel maar voor wat ik er tot nu toe van kan zien is het witte paneel van de bovenvleugel goed ontwikkeld/dichtgelopen itt die van derde kalenderjaar/tweede winter mannen. Die tertials kunnen relatief donker zijn tot aan het vierde kalenderjaar viel mij op in de afgelopen jaren. Hier en hier twee derde kalenderjaar mannen gefotografeerd in dezelfde periode als de Texel vogel. Een adult (na 4kj) man ziet er dus zo uit in deze periode. Kortom, een adult is de Texel vogel eigenlijk vrijwel zeker niet en past derde winter m.i. (tot nu toe...), hier het best door bovengenoemde redenen..
Ed van Boheemen
·
15 January 2025 08:04
CMF Jan, CMF!!!!!!
Rob van Bemmelen
·
15 January 2025 09:25
Wat nog niet voorbijgekomen is in de discussie over de leeftijd, is de grijze ondervleugeldekveren van de vogel van Texel. Heb je daar foto's van, van vogels van verschillende leeftijden, Fred?
Fred Visscher
·
15 January 2025 13:42
Dag Rob, Zelf zie ik geen grijze ondervleugeldekveren (laat je vooral niet op het verkeerde been zetten door deze foto..), maar zijn ze wit zoals ze dat vanaf de derde winter zijn. Bij tweede winter contrasteren de witte okselveren flink met de veelal nog bruinige ondervleugeldekveren. Als je hier kijkt dan is het bij de Texel vogel niet anders dan bij een adult. De Texel vogel heeft overigens ook iets opvallends; Hij draagt al zwemmende maar al te vaak bij het invouwen van de vleugel het handpen-gedeelte over de tertials heen waardoor deze tertials slecht tot z'n recht komen zeg maar want op sommige foto's doet hij dat niet en dan zien we dat dan toch iig de buitenste tertials redelijk wit/lichtgrijs overkomen. Bij een normale houding van de vleugels (al zwemmende..), zouden de tertials dus over de dijvlek moeten vallen, zoals hier zichtbaar op wederom een niet al te beste foto...
Diederik Kok
·
15 January 2025 17:21
Ha Fred, heb/ken jij ook ergens foto's van 3e winters? Er zit inderdaad best wat grijs in de tertials (versus geheel wit bij adult) en de bovenvleugel maakt vooral een adult achtige indruk. Variatie in de verschillende leeftijden zal hier ook een rol spelen, wat een zekere ageing wellicht niet mogelijk maakt. Wildfowl (Reeber) geeft voor 3e winter man: "Males in adult-type basic plumage with all-white tertials but some brown spots on the lessen coverts are probably third-winter birds. However, some birds at this age can show perfectly white lessen and median coverts."
Dat van die vleugelhouding wat je schrijft zal inderdaad de verklaring zijn dat ook in het veld de tertials vaker niet dan wel goed te zien waren.
Fred Visscher
·
15 January 2025 19:52, gewijzigd 15 January 2025 20:27
Diederik, ik ben het eens dat een honderd procent zekere leeftijd niet gaat lukken door individuele variatie die bij eenden nogal een rol speelt (maar zo erg als bij de Kuifeend is het bij eidersoorten niet). En toch is het patroon van de bovenvleugel wel hard bij eiders en lijken al mijn tweede winter Brileiders en Eiders absoluut niet op die van de leeftijden daarna.. Dus met de foto's die we nu hebben van de boven en ondervleugel in combinatie met iig redelijke witachtige buitenste tertials durf ik eigenlijk wel te stellen dat hij als na 3kj de boeken in kan (dus derde winter of ouder..). Ik kwam op derde winter/4kj uit omdat de tertials niet overkomen als die van een adult (na 4kj). Ik heb twee foto's van derde winter mannen waarvan 1 met tertials net iets lichter dan de Texel vogel met nog wat donkere scaps en 1 met iets meer donkere scaps en ook relatief donkere tertials. Dus ja, er is zeker sprake van wat variatie maar logischer wijs (ze zitten op een onmogelijke plek in de winter...), staat hier weinig over in de literatuur.
De hier witte middelste handdekveren zijn m.i. ook een pointer dat de vogel ouder is dan een tweede winter/3kj Verder lijkt op deze foto alleen 1 of 2 van de buitenste tertials witachtig..
Ed van Boheemen
·
16 January 2025 20:02
Over de mogelijke vogel van IJsland enige tijd geleden:
"EDIT 15.01.2025: More photos have confirmed that this is an artifact and the bird in question is a Common Eider".
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.