Brileider
Somateria fischeri · Spectacled Eider
Datum | 14 January 2025 |
---|---|
Locatie | Texel |
Fotograaf | Lennart Verheuvel |
Bekeken | 2730 × |
Met bijpassende lofrede op de Brileider! Is brileider de beste soort in Nederland ooit? Wat mij betreft wel. Wie het totaal aantal gevallen in de Western Palearctic als graadmeter gebruikt zal horusgierzwaluw en roetvliegenvanger als de betere soorten zien. En ik twijfel er niet aan dat horusgierzwaluw een zo goed als onbreekbare blokker is van die gelukkigen die hem op hun lijst hebben. Desondanks speelt er meer mee. We kennen maar vier soorten eider op deze wereld (Stellers eider heeft een bijzondere status, maar ik pak ze maar even samen). Bijzondere eenden met stuk voor stuk een unieke en heel sierlijke koptekening: de tragopans van het noordelijk halfrond! Drie daarvan zijn voor Europese vogelaars met enige eenvoud te zien. Brileider is de grote uitzondering. Die soort is ongrijpbaar: broedend in hoog Alaska in de zomer en overwinterend in de Beringzee in de winter. Daar komt bij dat juist deze soort is gezegend met een wel heel bijzondere koptekening: de kopveren bedekken de helft van de snavel. Om die reden is het dus een soort die elke vogelaar wel kent, maar waarvan iedereen stiekem wel weet dat hij onmogelijk is. Sommigen maken speciaal voor die soort de reis naar Alaska. Dat in tegenstelling tot die horusgierzwaluw en roetvliegenvanger die gapend worden meegetikt op reis, maar verder nauwelijks op speciale belangstelling kunnen rekenen. Dat deze onmogelijke soort nu in Nederland opduikt is dan ook vergelijkbaar met een keizerspinguïn die op het strand van Australië staat: een onmogelijke soort wordt mogelijk. En dan die gevallen in de WP: willen we echt serieus die gevallen vanaf een boot bij de poolcirkel daarbij meetellen? Daar leven ook ijsberen hè? Dat is een totaal andere wereld. Daar komt bij dat ik durf te wedden dat brileiders een stuk eenvoudiger worden opgepikt dan die gierzwaluw of vliegenvanger. De enige twee gevallen van levende vogels komen van het meest noordelijke puntje van het vasteland van Europa. Een plek waar vogelaars heen gaan om gegarandeerd Stellers Eider te zien: een soort die de hele jonge generatie nog niet eens in Nederland gezien heeft! Dat de brileider met déze status dus nu opduikt in Nederland, dat het een (zo goed als) adulte man is met een smetteloos verenkleed, dàt maakt dat de soort voor mij de beste in Nederland ooit is. Een soort van vergelijkbaar niveau zou ik een kuifpapegaaiduiker vinden of bijvoorbeeld een wandering albatross. Het is vast niet de laatste knotsgekke vogel die Nederland aan doet, maar de lat ligt ontzettend hoog! Hij zat nog niet al te best voor het plaatje, maar wat was ie mooi te zien vanochtend! |
Discussie
Lennart Verheuvel
·
14 January 2025 21:38
Zou een admin nog even aan het begin 'brilduiker' zou kunnen vervangen door 'brileider'? Toch wat te snel gepost. Hartelijk dank!
Roland Wantia
·
14 January 2025 22:04, gewijzigd 14 January 2025 22:11
OVertuigend pleidooi voor deze gebrilde duiker.
Jeroen van Vianen
·
14 January 2025 22:28
@Lennart: done
Lennart Verheuvel
·
15 January 2025 07:58
Lennart Verheuvel
·
16 January 2025 09:12
Dankje! Deze vogel bepaalt inderdaad zijn eigen afstand. Ik ben benieuwd of hij uiteindelijk zo dicht onder de wal gaat komen als de koningseider op die plek wel eens deed.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.