Roodkeelstrandloper
Calidris ruficollis · Red-necked Stint
Datum | 19 July 2011 |
---|---|
Locatie | Utopia-Texel |
Fotograaf | René van Rossum |
Bekeken | 14902 × |
1x gemist, 1x te veel bier gedronken...(kon niet meer rijden) en dan eindelijk m'n 1-ste ! Bedankt Arend Wassink ! |
Discussie
Max Berlijn
·
22 July 2011 12:29
Max Berlijn
·
23 July 2011 10:27, gewijzigd 23 July 2011 10:28
Arnold Meijer
·
23 July 2011 15:14
Arnoud B van den Berg
·
23 July 2011 15:58
Max Berlijn
·
23 July 2011 23:17
Arnold Meijer
·
24 July 2011 09:59
David Uit de Weerd
·
24 July 2011 10:33, gewijzigd 24 July 2011 10:35
Max Berlijn
·
26 July 2011 11:39
Max Berlijn
·
18 September 2018 02:01
De 6de voor Frankrijk aan de middelandse zeekust. Dan ben je toch wel een held als je de soort in dit kleed kan vinden.
Max Berlijn
·
26 September 2021 08:20
Toch nog net wel herkenbaar in September.
Max Berlijn
·
8 August 2024 20:06
Suggestief beest, ziet er best okay uit.
Folkert Jan Hoogstra
·
8 August 2024 20:35, gewijzigd 8 August 2024 21:01
Of het er 1 is durf ik op basis van foto's en video zelf niet te zeggen, maar wat .ij betreft hoeft er niet twee dagen gewacht te worden met doorgeven. Vind je een piep nog iets teveel van het goede dan kan het altijd in 1 van de lokale appgroepen of op de Telegram worden gemeld zodat andere mee kunnen kijken en zelf kunnen besluiten of ze willen gaan kijken.
Maarten Wielstra
·
8 August 2024 22:03
Ik kan me voorstellen dat je pas later de foto's echt goed kan bekijken door drukte. En zo zijn er nog talloze beweegredenen te bedenken. Moeilijk oordelen als je die niet weet. Ik ben zelf altijd (te?) snel met melden bij grote onzekerheid, maar het scheelt ook dat ik geen reputatie heb hoog te houden. Hoe dan ook een magnifieke vondst en documentatie weer van Pim Rijk. Wat een held!
Pim Rijk
·
8 August 2024 23:58
@FJ, dat de vogel niet eerder gemeld is, komt doordat er nog onenigheid was over de determinatie waarna ik uit slordigheid de vogel te snel afschreef als Kleine (wel pas nadat de vogel zover het wad op verdween dat er weinig meer aan te zien was) met de gedachte om er later nog even goed naar te kijken. Dat ‘later’ werd uiteindelijk pas gisteravond. Die nacht en deze ochtend kwam ik tot de conclusie dat het toch wel een Roodkeel moest zijn. Had hem natuurlijk toen eigenlijk al moeten piepen, maar wachtte liever nog de meningen van enkele vogelaars af. In het vervolg zal ik proberen sneller te handelen met dit soort dingen.
Vanmiddag is zeer waarschijnlijk dezelfde vogel nog door vier man gezien, foeragerend tussen Bonte Strandlopers. Iets wat ook al bij de eerste waarneming opviel is dat de vogel optrekt met de Bontjes en niet tussen de Bontbekken en Kleintjes op het droge loopt. Hopelijk wordt de vogel morgen nog gezien.
Ik ben er inmiddels zelf van overtuigd dat het een Roodkeel moet zijn, anderen zijn nog voorzichtiger in hun mening. Ik hoor graag hoe jullie er over denken. Hier opnieuw een link naar de waarneming met foto’s en filmpjes.
Max Berlijn
·
9 August 2024 01:25
Ik denk ook dat Pim gelijk heeft na het een aantal keer zien van de filmpjes. Dit moet er een zijn. Ik had nog wat twijfel over aanwezig lijkende zijkruinstreepjes als bij Kleine Strandloper maar die heeft hij op de beste beelden niet. Knappe vondst 👏
Max Berlijn
·
9 August 2024 18:19
Hebben er nog veel mensen gezocht bij afgaand tij?
Cornelis Fokker
·
9 August 2024 18:36
Met opgaand tij waren we met 15 man vanochtend, maar helaas.
Maarten Wielstra
·
10 August 2024 06:02
Jan Verboom
·
10 August 2024 10:10
1864, je ziet er nog jong uit voor je leeftijd!
Maarten Wielstra
·
11 August 2024 16:31
Vinden mensen het spannend om te reageren? Ik heb alleen wat internetplaatjes bekeken, niet eens een boek ingezien. Ben net als Pim erg benieuwd. Als ik met pensioen ga hoop ik namelijk weer eens stelten te gaan kijken en moet ik wel voorbereid zijn!
Fred Visscher
·
11 August 2024 18:13
Ik durf wel.. In de basis heeft een Kleine Strandloper deze kleurstelling op keel/borst al niet en op Pim z'n foto's is de kleur best duidelijk. Dan zie ik verder ook de prominent aanwezige "witte V vorm op de kop bij een vooraanzicht.., (mede veroorzaakt door een smallere, naar de snavel toe puntiger uitlopende kruin), startend vanaf culmen-basis zoals ook hier waarbij die van Pim niet had opgevallen in een groepje Roodkeeltjes in dit stadium... Zeer zeker is dat er meer punten pro Roodkeel zijn dus, en eigenlijk geen punten die mij het gevoel geven dat het een duidelijke Kleine Strandloper is.Tot slot nog even een adult Kleine uit deze periode en een adult Roodkeel.
Pim Rijk
·
11 August 2024 21:10
Ik zal zelf nog even een toelichting geven. De vogel viel op doordat deze veelal met de borst naar mij toe stond in een groep Bonte Strandlopers. Hij was duidelijk kleiner dan de Bontjes en had een heldere lichtoranje perzikkleurige waas over de keel/borst. Op de zijborst aan beide kanten was deze oranje waas afgebakend met donkere tekening op witte ondergrond. Deze tekening was onder op de borst minder duidelijk aanwezig en bijna onzichtbaar (op sommige stills lijkt er nog wat te zitten, maar wellicht is dit een fotografisch effect). De ongetekende oranje waas had op sommige plekken vage lichte vlekken erdoorheen (doorkomende winterveren zoals bijvoorbeeld ook bij deze en deze). De wang en oorstreek waren ook ongetekend licht, mogelijk met nog iets van een oranje tint want de ‘mondhoeken’ oogden het witst. Wanneer de vogel zich draaide en er schaduwen ontstonden (het licht kwam schuin van rechts), leek de oorstreek en ook de zijborst weer wat donkerder te worden. Ook opvallend was het witte voorhoofd, bestaande uit twee -aan de basis- brede witte wenkbrauwstrepen. Op sommige stills lijkt dit verder naar achteren te resulteren in een split supercilium, wat sommige beesten op eBird ook lijken te hebben zoals hier en hier. Ik heb de vogel vooral op de borst gezien. Wanneer die draaide kreeg ik de indruk dat ik keek naar een vrij forse kleine strandloper in vergelijking met bontjes met een lang achterlichaam, wat de illusie wekte dat de vogel relatief laag op de poten stond (vogel stond constant in het water dus werkelijke pootlengte niet kunnen zien). Bovenop de bovendelen waren de veren rossig, meer naar beneden toe richting de dekveren heb ik in het veld geen rossige veerranden kunnen zien en ook op de filmpjes en stills lijken deze afwezig. Aan beide kanten lijken er grijzige gaten te zitten in de schouderveren/bovenste dekveren (waarschijnlijk doorkomende winterveren). Op sommige stills lijkt er soms iets van een minimale V op de bovendelen te zitten maar deze was onopvallend. Dit soort V’s zijn overigens niet ongewoon bij Roodkeelstrandloper, zoals bijvoorbeeld bij deze vogel.
“Straight forward issie niet”: dat klopt inderdaad als je eerdere zomergevallen in NL als referentie in je achterhoofd hebt, wat ik had op het moment van ontdekking. Bij die beesten zit de meeste oranje waas gecentreerd op de keel (en is wat intenser gekleurd) en bij de Balgzandvogel lijkt dit wat lager te zitten, op de borst. Een beetje rondscrollen op eBird laat echter zien dat er veel meer mogelijk is. Sommige adulte Roodkelen hebben in deze tijd de oranje waas nog verspreid over de hele kop, bij sommigen zit het vooral op de keel, bij weer andere wat lager op de borst en soms nog doorlopend in de nek en bij sommigen zelfs op de hele kop behalve de keel. De Balgzandvogel lijkt wat dat betreft binnen de variatie te passen.
Dat de oranje waas soms van opzij lijkt te verdwijnen, is m.i. te verklaren door afstand, lichtomstandigheden, schaduwwerking, slechte beeldkwaliteit, etc. Hier, hier, hier en hier een paar voorbeelden van foto’s met hard of warm laagstaand licht waarbij de perzikachtige kleur op de borst lijkt samen te vallen met de kopkleur en daardoor de hele kop en borst één gehele warmbruine/oranje tint krijgen. Met nog slechtere beeldkwaliteit en/of overbelichting zal dit effect waarschijnlijk worden versterkt. Ook bij de vogel die momenteel bij Cork, Ierland zit, hangt het af van de omstandigheden hoe het oranje in de keel tot uiting komt op de foto’s.
Snavellengte werd eerder ook als een mogelijk probleem gezien (slechte beeldkwaliteit helpt daar niet bij, op de ene still lijkt 'ie langer dan de ander). Daar zit mogelijk ook variatie in als je op eBird kijkt. Misschien lijken gesleten adulte vogels in augustus een wat langere snavel te hebben door slijtage aan de snavelbasis? De Balgzandvogel lijkt mij achteraf geen problematisch lange snavel te hebben, zeker niet in verhouding met lichaamslengte.
Te zijner tijd zal ik de vogel indienen, maar sta zeker open voor feedback of bijvoorbeeld voorbeelden van Kleine Strandlopers die ook (deels) dezelfde kenmerken tonen.
Max Berlijn
·
12 August 2024 04:57, gewijzigd 12 August 2024 04:59
Pim (en Fred) niets aan toe te voegen of misschien een ding; de vogel heeft op de video’s (en daarom zijn die zo belangrijk) ook de typische Roodkeel jizz, dikker (ietwat potbellied) dan Kleine, met een meer stierennek, en knap werk ook de determinatie onderbouwing na de ontdekking. Er is in mijn optiek niets wat niet klopt of beter zou passen op Kleine. Jammer dat die onvindbaar is gebleken (tot op heden).
Maarten Wielstra
·
12 August 2024 11:50
Bedankt voor de toelichting. Van voren ziet het beest er inderdaad goed uit met die wekbrauwen en het borstje. Interessant ook die variatie op Ebird! Desondanks moeilijk te voorspellen of cdna deze zal doorlaten.
Max Berlijn
·
20 August 2024 23:18
Leerzaam en een beetje bruikbaar?
Edwin Schuller
·
21 August 2024 18:50
Wie weet...
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.