Dutch Birding

Kleine Burgemeester

Larus glaucoides  ·  Iceland Gull

Datum 21 januari 2012
Locatie Den Oever - nabij Stevinsluizen
Fotograaf Hans Brinks Hans Brinks
Bekeken 6306 ×

Discussie

Rob Halff

Rob Halff
 ·  21 januari 2012  20:13, gewijzigd 21 januari 2012  20:30

Opmerkelijk dat er geen reactie's komen op deze toch wel wat donker uitgevallen Kleine Burgemeester met donkere buitenvlaggen en een opvallend donkere staart. Past ongetwijfeld binnen de variatie van Glaucoides of zou deze vogel toch passen binnen de variatie van Kumlieni? Vraag me af waar wordt die grens getrokken en in hoeverre is er onderzoek gedaan in de broedgebieden naar zuivere Kumlieni en de variatie daarvan.
Herman Bouman

Herman Bouman
 ·  21 januari 2012  21:28

Geen idee of er onderzoek is gedaan naar de variatie. Tot nu toe niets bruikbaars kunnen vinden. De weinig reacties blijven uit omdat we er niets zinnigs over kunnen of durven zeggen vanwege ontbreken van kennis. Zoals al eerder geschreven lijkt dit behoorlijk op de vogels van de Faeröer eilanden. Zegt niets over de naamgeving... Een donkere buitenvlag (bruinig zwart) zou een hoop schelen!
Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  21 januari 2012  23:10

Er is voor zover dat mogelijk in die regio's, weldegelijk onderzoek gedaan. Echter, stel je geen kolonies ala Texel of de Maasvlakte voor, maar gruwelijk hoge kliffen in bizar onherbergzame streken. O.a. in Alula is een prima verhaal verschenen, en er is veel meer te vinden, maar daarvoor moet je wel wat moeite doen. Nog beter: nu gewoon een trip naar St Johns nemen en ze, zoals ik en anderen na mij ook hebben gedaan. Volop meeuwen, lekker dichtbij, alle variatie aan je voeten. Niet iedere meeuw van dit type kan, zoals jaren geleden op een memorabele DB dag bleek tijdens de urendurende lezing van Bruce M., op naam worden gebracht.
Theo Muusse

Theo Muusse
 ·  21 januari 2012  23:54

Wacht toch rustig op een 3w of ad winter. Veel makkelijker voorlopig. Theo
Rob Halff

Rob Halff
 ·  22 januari 2012  10:15, gewijzigd 22 januari 2012  10:20

Als ik het zo lees op o.a. het meeuwenforum is Kumliens in zijn 1e tot 3e kalenderjaar bijna onmogelijk te herkennen in het type zoals deze Den Oever vogel. Alleen in het donkere deel van zijn variatie is het te doen blijkbaar. Ik sluit ook zeker niet uit de het een Kumliens kan zijn, maar dit is helaas niet hard te maken. Er zal ongetwijfeld wat kumliens bloed inzitten denk ik. Hopelijk krijgen we deze winter nog een adult die (zoals Theo ook al aangeeft ) makkelijker te herkennen is. In DK hadden ze gisteren nagenoeg hetzelfde type als die van ons: http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=45931 daar noemen ze hem Kumliens...
Enno Ebels

Enno Ebels
 ·  22 januari 2012  11:05

Als je foto's van die Deense vogel bekijkt op BirdingNJ dan zie je dat deze vogel anders dan die van Den Oever wel het 'ghost pattern' (echo) van lichte handpenvlekken laat zien, met een 'omkrullende' donker haak die vanaf de buitenvlag verbreedt naar de veertop toe. Als de Deense vogel een Kumliens is (en dat lijkt mij wel) dan is het wel zo dat de buitenvag op p10 wat lichter en minder opvallend is dan op p7-9 en, in mindere mate, p6. Dat patroon zie je ook bij de vogel van Den Oever, maar dan dus zonder de echo van de lichte handpenvlekken. Het zou kunnen betekenen dat de Deense vogel voor een Kumliens net aan de goede kant van de streep zit en de vogel van Den Oever net aan de verkeerde kant?
Johan Buckens

Johan Buckens
 ·  22 januari 2012  11:11

Van die Deense vogel zou ik trouwens een 4de kj maken (3de winter): reeds ver uitgekleurde snavel, uitgebreide grijze delen in het verenkleed en (vooral) de aanwezigheid van adult-type slagpennen. Zoals Enno aangeeft tonen de buitenste handpennen het typische patroon voor kumlieni, ook de staart van deze vogel zit goed. http://birdingnj.blogspot.com/2012/01/det-vrimler-med-hvide-mager.html
Rob Halff

Rob Halff
 ·  22 januari 2012  11:39, gewijzigd 22 januari 2012  11:40

Idd, ander type. Ik zag alleen de foto van de vogel zwemmend op Netfugl maar nu ik ook de vliegfoto's zie op BirdingNJ zie je idd duidelijk het ghost-pattern die de Den Oever vogel mist. Vraag is alleen of dit typische patroon voor Kumlieni diagnostisch is of dat ook hier variatie en overlap in zit met Glaucoides?
Theo Muusse

Theo Muusse
 ·  22 januari 2012  12:25

Nee, het ghost-mirror kenmerk is voorlopig diagnostisch! Theo
Theo Muusse

Theo Muusse
 ·  22 januari 2012  13:44

De Deense vogel lijkt inderdaad een jaar ouder en daarmee maakt hij veel meer kans om al adult-type tekening te laten zien. De Den Oever vogel is daarentegen wat mij betreft zeker niet af te serveren. De duidelijk donkere buitenvlaggen van p9 - p5, gelijk gekleurd met de dekveren, zijn een serieuze hint naar kumliens! Hij is daarmee niet slechter dan de aanvaarde Terschelling vogel, die liet door de mindere foto's deze details minder zien. Vooralsnog dus een leuke vogel met redelijke papieren. Theo
Rob Halff

Rob Halff
 ·  22 januari 2012  14:12, gewijzigd 22 januari 2012  14:29

Als de vogel dus redelijke papieren heeft kan hij dus ingediend worden als Kumlieni of begrijp ik het nou verkeerd? Mocht de CDNA het taxon afwijzen, kan de Terschelling vogel ook de ijskast in want zoals je al terecht aangeeft zijn op die (matige) vliegfoto's nauwelijks Kumlieni details te zien. Als dat zo is is die vogel dus onterecht aanvaard als eerste Kumlieni voor de Nederlandse lijst.
Hans Brinks

Hans Brinks
 ·  22 januari 2012  14:37

Nog wat extra foto's geplaatst van gister - alleen gecropped - Suc6 en voor mij zeer leerzaam. http://waarneming.nl/waarneming/view/62735211

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?