Dutch Birding

Kleine Canadese Gans

Branta hutchinsii  ·  Cackling Goose

Datum 29 January 2012
Locatie bergen noord holland
Fotograaf Jan Mulder Jan Mulder
Bekeken 7484 ×

Discussie

Sander Bot

Sander Bot
 ·  30 January 2012  16:33

Dat beestje in het midden heeft wel wat weg van hutchinsii: dik beestje, korte hals, tekening ok. Maar vooral formaat van de vogel op deze foto slecht in te schatten omdat de vogel alleen van voren is te zien, en ik niet weet hoe groot bijv. die canadees links van hem is. Meer foto's voorhanden van dat exemplaar?
Harm Niesen

Harm Niesen
 ·  30 January 2012  22:08

Ja Jan, er wordt in die polder - en niet alleen in die polder - gejaagd op alle ganzen. Ook op Canadese ganzen, want dat zijn volgens Bleker cs exoten, die zo snel mogelijk uitgeroeid dienen te worden. Overigens denk ik dat het nauwelijks de moeite loont om te proberen iets van noord-hollandse Canadese ganzen te maken. Tot voor kort zaten er ten noorden van Purmerend zo'n 2000, voor een belangrijk deel "kleine". Een groot deel daarvan is inmiddels afgevoerd wegens verkeershinder en agressief gedrag jegens kinderwagens in parken tijdens het broedseizoen. Maar een paar honderd zitten er zeker nog en ze lijken niet erg kieskeurig in hun partnerkeuze.
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  30 January 2012  23:03

Volgens mij zijn het óók exoten hoor... en ik wens niet als medestander van Bleker weggezet te worden. Wat mij stoort is dat door de canadese/nilotische invasie de overwinterende ganzen ook niet meer veilig zijn.
Vincent Hart

Vincent Hart
 ·  30 January 2012  23:37, gewijzigd 30 January 2012  23:37

Je wil in je laatste zin toch niet zeggen dat er sprake is van een oorzakelijk verband, Jan Hein??
Harm Niesen

Harm Niesen
 ·  30 January 2012  23:42

@ Jan Hein, niet dóór de canadezen, grauwe gans en kolgans mogen bijna overal in Nederland "met ondersteunend afschot" verjaagd worden. En dat ondersteunend afschot loopt per jaar aardig richting 100.000 geschoten kolganzen. Precieze aantallen zijn er niet of worden niet bekend gemaakt, maar Zuid-Holland en Friesland samen halen gemakkelijk de 50.000 geschoten kolganzen.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  31 January 2012  12:10

Schokkend ik zie een minima op de foto (let op de structuur verschillen). Vaak kunnen er grote verschillen LIJKEN in een groep Grote Canadezen in een groep. Volgens mij heb ik wat plaatjes in mijn overvolle mailbox Jan (net terug) maar voorals nog 1 minima en die kan natuurlijk met die Burries meegekomen zijn (vast last van een jetlag:-))
Maarten Hotting

Maarten Hotting
 ·  31 January 2012  12:53

Bijna alle (of het grootste deel) vogels rond Purmerend hebben een erg donkere borst, en de meeste zijn ook nog eens niet helemaal zuiver (hybride met Brandganzen). Deze vogel lijkt me in elk geval niet van de populatie van Purmerend e.o. , maar wel een opvallend beest!
Sander Bot

Sander Bot
 ·  31 January 2012  13:42

Hoi Max, Denk je dat de vogel op de foto hierboven een minima is? Nu ik beter kijk is het inderdaad lastig om te zien wat nou echt de kleur van boven- en onderdelen is op een vogel die je in het zonlicht van voren aankijkt. Hij lijkt wel licht, met een nog lichtere borst, en dan zou het geen minima zijn. Maar goed, op betere foto's in objectief licht, vogel van de zijkant op de foto, dan zouden we geen discussie hoeven voeren denk ik.
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  31 January 2012  14:19

Wat Sander zegt. Kleine Canadezen kunnen lastig te beoordelen zijn aan hand van 1 foto. Verder verdient een uitspraak als ...Tot voor kort zaten er ten noorden van Purmerend zo'n 2000, voor een belangrijk deel "kleine". altijd de nodige aandacht, maar blijkt het vaker wel dan niet toch om gewone canadensissen, de donkere minima te gaan en nooit om de lichtere ondersoort hutchinsii.
Ben Wielstra

Ben Wielstra
 ·  31 January 2012  16:54

Vogels kijken, het kan leuk zijn, maar als je niet uitkijkt kan het een verplichting worden.
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  31 January 2012  20:58

Nou Ben – ik heb me er toch maar toe verplicht om ooit een in Noord-Amerika geringde Grote Canadese Gans te gaan twitchen.
Vincent Hart

Vincent Hart
 ·  10 February 2015  08:58

Inmiddels heet de ondersoort hutchinsii op Dutch Avifauna plotseling "Richardson's Canadese Gans" (in correct Nederlands was dat "Richardsons" geworden), heet in deze fotogalerij diezelfde ondersoort "Kleine Canadese Gans" en heet volgens de ranking de soort hutchinsii s.l. "Kleine Canadese Gans". Het wordt er niet duidelijker op, en daarnaast lijkt me het communiceren van een naamswijziging het overwegen waard.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  10 February 2015  10:23, gewijzigd 10 February 2015  10:25

Vincent eens, Richardsons wordt veelvuldig in de US gebruikt overigens voor de ondersoort hutchinsii van de Kleine Canadese Gans. Cackling voor de ondersoort minima van deze soort. In NL moeten we maar eens overleggen welke naam we gebruiken. Splitten van al die Kleine Canadeesjes is vooralsnog niet aan de orde. Overigens vind ik de vogel op de foto (blijkbaar meer dan in 2012) er erg spannend uitzien, jammer dat het hierbij is gebleven.
August van Rijn

August van Rijn
 ·  10 February 2015  12:45

Vincent zo staat het in het Jaarverslag en is gecommuniceerd zie Dutch Birding 36 nr 1: 40, 2014.
August van Rijn

August van Rijn
 ·  10 February 2015  12:48

http://www.dutchbirding.n...
Vincent Hart

Vincent Hart
 ·  10 February 2015  13:27

Ik heb geen Dubi's bij de hand, maar als ik het goed begrijp wordt in de eerste DuBi van 2014 de naam Richardson's Canadese Gans geïntroduceerd maar wordt dat in het eind 2014 (later dus!) verschenen JV 2013 weer 'Kleine Canadese Gans'? Hoe dan ook lijkt het me verstandig om overal (DA, DB fotogalerij, ranking) dezelfde naam te gebruiken en niet op 3 plekken 3 verschillende.
Wietze Janse

Wietze Janse
 ·  10 February 2015  14:08, gewijzigd 10 February 2015  14:16

Vincent, deze onvolkomenheden liggen in het huidige verleden. Dutch Birding maakt(e) gebruik van 3 verschillende websites en 4 databases. Dutchavifauna (WP lijst AvdB), Dutch BirdAlerts (eigen database gebaseerd op WP lijst AvdB en oude pieperlijst) en Dutch Birding (WP lijst AvdB & extra wereldlijst voor de foto's). De laatste fotodatabase is een combinatie van 2 lijsten die handmatig door de editors aangepast moet worden en na een wijziging moeten de editors ook nog handmatig bij elke foto de naam aanpassen. Veel werk dus ;-) Gelukkig zijn de DutchAvifauna en DBAlerts al gelijk getrokken met 1 WP lijst en DB volgt spoedig als de nieuwe website live komt. Hierbij komt dan nog 1 standaard wereldlijst en zal dus 1 aanpassing (lees upload nieuwe lijst) voldoende zijn om overal weer de juiste naam te laten zien. Nu kan dat nog even niet en teveel handmatig werk om het nu nog op de oude site aan te passen. Neem het even voor lief, straks met de nieuwe website lossen we het allemaal op.
Vincent Hart

Vincent Hart
 ·  10 February 2015  15:07

Helder Wietze, al blijf ik vinden dat de communicatie blijkbaar niet effectief is als het zelfs 'Mother of all Zwemvliezen' Max ontgaan was dat Hutchins nu Richardson's geworden is. En vraag ik me af waarom je een NL-naam zou wijzigen als er aan de taxonomie niets wijzigt. Overigens een (logisch) verschil tussen de ranking en DA: Op de ranking staat alleen Kleine Canadese Gans B. hutchinsii (want alleen soorten tellen op ranking); op DA staat Kleine Canadese Gans Branta hutchinsii + Richardson's Canadese Gans B h hutchinsii
Wietze Janse

Wietze Janse
 ·  10 February 2015  17:24

Communicatie ga ik niet meer over ;-), bestuur zal wel meelezen en oppakken. En inderdaad voor ranking tellen alleen soorten, voor doorgeven via DBAlerts is de optie van ondersoorten ook toegevoegd. Regelmatig leuk te weten (ander recent voorbeeld de IJslandse Koperwiek) indien tot op ondersoort te determineren.
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  10 February 2015  20:59

Inmiddels in correct Nederlands (zonder apostrof) in de Dutch Avifauna.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?