Dutch Birding

Vale Lijster

Turdus obscurus  ·  Eyebrowed Thrush

Datum 1 October 1988
Locatie Texel
Fotograaf Leo Heemskerk Leo Heemskerk
Bekeken 11813 ×

Discussie

Jan van Laar

Jan van Laar
 ·  15 February 2012  12:02

Ha, dat waren nog eens tijden. Ik kwam in de befaamde oranje Opel Kadet net te laat, maar heb op het parkeerplaatsje bij de plek in de auto overnacht om hem de ochtend hierna gewoon te scoren! Gelukkig was er geen heuvel, dijk of andere afgrond en deed de handrem het nog goed....
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  15 February 2012  12:32

Alweer een kwart eeuw geleden maar de waarnemers zullen zich de vogel nog als de dag van gisteren herinneren. Het laat zien hoe zuinig je op zulke ervaringen moet zijn. Als je nog meer foto's van Hans hebt: ik zie ze graag.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  15 February 2012  12:47

Nooit gedacht dat dit zo'n "blokker" zou worden. Volgens mij is de man in het wit Karel Hoogteijling? Wij kwamen van de MaVla na door Dick Meijer (die we toevallig tegen kwamen) gewaarschuwd te zijn dat de "claim" van Lammie en Paul terug gevonden was. Toen we drie en een half uur later dan de eerste meute aankwamen had niemand nog wat gezien, al snel vond volgens mij Edward van IJ. (wie anders in die dagen) een kop in de struiken en dat bleek uiteindelijk de vogel.
Ton Eggenhuizen

Ton Eggenhuizen
 ·  15 February 2012  13:20, gewijzigd 15 February 2012  13:21

het was op mijn oppasdag en dacht dat ik wel vóór thuiskomst van mijn vrouw "uit-en-thuis" zou zijn. Heb Victor (mijn zoon) in het autozitje gedumpt en ben naar Texel gereden. Ter plaatse Victor in de buggy het duin op en de vogel in de pocket. Eenmaal weer thuis zat vrouwlief radeloos zich af te vragen waar kind en man waren gebeven. Ik was vergeten even een briefje neer te leggen: "ben naar T voor VaLi". Ze heeft het er af en toe nog over. Maar het blijkt voor de goede zaak te zijn geweest: Victor is inmiddels ook met kijker actief en houdt via Waarneming.nl zijn jaarlijst bij.....
Paul Böhre

Paul Böhre
 ·  15 February 2012  13:22

Het was meteen ook mijn eerste ervaring met de DBA. Terwijl ik samen met twee anderen (dacht Leo en Lammert) door de bosjes waadde om de vogel 'op te kloppen' voor de later op die middag aanwezig meute (zie de foto) - ik had hem immers al - klonk ineens een luid - ik meen van Max - 'hij zit bovenin de struik en eet een braam'. Ik zal nooit het aanzwellend gejuich vergeten, en de mensen die mij en Lammert daarna met tranen in hun ogen een hand kwamen geven om ons te bedanken. Waarbij Wim Wigant de onvergetelijke woorden uitsprak tegen Lammert: 'een vogel ontdekken door zulk lang haar. Hoe kan dat nou??'
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  15 February 2012  13:25, gewijzigd 15 February 2012  13:26

Overigens heb ik nog een Vale Lijster in NL: 14-10-2001 Kunstenaarsduintjes, langsvliegend tijdens sterke lijstertrek samen met Leo Boon. We hebben Jan Wierda (Langevelderslag) nog gebeld maar hij kon hem uiteraard niet oppikken tussen al die lijsters. Helaas niet aanvaard door het CDNA. We hadden er best veel aan gezien (kop, flanken, ondervleugels) maar er was ten tijde van de indiening nog een geval van een langsvliegende en die was net afgewezen, gelijke monnikken gelijke kappen..
Arnold Meijer

Arnold Meijer
 ·  15 February 2012  15:04

Ik kwam net met Marcel van Weeghel aan in de Dintelhaven en het zat daar vol met vogels, toen we van Peter de Knijff (of was het Arie, of allebei) hoorden dat de Vale Lijster was teruggevonden. gelijk omgekeerd en naar Texel gereden. Het zou kunnen dat de tweede van rechts ik ben en helemaal rechts Marcel. Mijn geheugen is niet al te best, dus het kan ook anders gegaan zijn natuurlijk.
Teus Luijendijk

Teus Luijendijk
 ·  15 February 2012  16:56

Mijn ervaring van die dag: trektellen op de Puinhoop (natuurlijk), maar toch maar even naar de telefooncel gefietst (ja, zo ging dat toen nog) om het laatste nieuws te horen. Ik weet niet meer wie ik gebeld heb, maar het mag duidelijk zijn dat de meeste tellers en ik snel weg waren! Gelukkig kon ik eenmaal ter plekke nog door iemands telescoop kijken, anders had ik hem alleen maar door mijn 10X50 Primoc gezien. En dan na terugkomst in Leiden weer de fiets gaan ophalen in Katwijk. Dat waren nog eens tijden....
Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  15 February 2012  17:42

Waren wij samen, Arnold. Mijn overmoed: we vinden er hier ook wel een, pakte verkeerd uit.... Twee dagen later probeerde ik hem door met de trein etc. naar Texel te gaan. Daar nooit aangekomen: 3 uur in een kapotte trein vlak voor een of ander gat in Noord Holland stilgestaan. Tegen de tijd dat ik verder kon had het geen zin meer de overtocht te maken. Voordeel: nog steeds een leuke soort om zelf op Vlieland te vinden!
Theo Muusse

Theo Muusse
 ·  15 February 2012  18:09

Een van die twitches die ik niet meer zal vergeten! Hans vergeet ik ook niet trouwens. Theo
Jan van Laar

Jan van Laar
 ·  15 February 2012  19:44, gewijzigd 15 February 2012  19:44

Heb ik jullie toen in een drieste actie van de Afsluitdijk geplukt??? Kan me nog een dergelijke actie herinneren, maar weet niet meer zeker of dat bij de Vale Lijster was.
Ruud Brouwer

Ruud Brouwer
 ·  15 February 2012  23:26

Ha Jan, Rene, Klopt je hebt ons toen bij Den Oever bunkerterrein opgepikt en naar Texel afgereisd. Wat een actie en ik ben je daar nog steeds eeuwig dankbaar voor. groet, Ruud
Gijsbert van der Bent

Gijsbert van der Bent
 ·  16 February 2012  12:41

Afgezien van telefoonkwartjes en lange haren is er in 25 jaar (een kwart eeuw!) vrijwel niets veranderd. Met een beetje fotoshoppen kun je hier zo een foto van de situatie bij de Langstaartklauwier of de laatste Daurische Klauwier van maken. En ook toen al/nu nog staan we gewoon allemaal naast het pad. Moet kunnen bij zulke soorten. Overigens heb ik de Vale Lijster niet boven in de struik maar alleen midden in de struik gezien. Wat een luie vogel!
Edwin Russer

Edwin Russer
 ·  16 February 2012  13:05

Met dien verstande dat de heren terreinbeheerders zich nog steeds laten gelden b.v. bij de Langstaartklauwier, net zoals in de jaren tachtig tijdens de DB-weken op Texel, als je net even iets te ver van het pad afgaat.
Ben Gaxiola

Ben Gaxiola
 ·  16 February 2012  13:21

Drie belangrijke dingen zijn er veranderd: - iedereen kende elkaar, daarmee was (in theorie) een twitch beheersbaarder; - men had verstand van vogelgedrag (bijv. nooit een vogel insluiten), waarmee de kans op verstoring/wegvliegen van de vogel (in theorie) minder was; en last, but certainly not least, - een heel beperkt aantal fotografen (meestal 1-3) kreeg van de groep toestemming om dichterbij te gaan om de vogel te fotograferen. Tegenwoordig heeft iedereen een lens en wil vrijwel iedereen een 'eigen' plaatje.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  16 February 2012  13:30, gewijzigd 16 February 2012  13:35

@Ben, aan de andere kant ben ik erg blij met die vele nieuwe gezichten en verwonder ik me (bijv. op de DB dag) wat veel van die jonge mensen weten. Veel waarnemers van de laatste generatie hebben duidelijk een "verdiepingsslag" gemaakt betreffende ID, kennis van ondersoorten, hoe je moet zoeken en voorkomen. "Vroeguah was alles Beteruah" (uitspreken op zijn Haags) gaat voor mij niet in alles op.
Ben Gaxiola

Ben Gaxiola
 ·  16 February 2012  13:34

Eens. Ik vergeleek alleen de twitches.
Theo Muusse

Theo Muusse
 ·  16 February 2012  14:50

Er is nog 1 heel groot verschil: als een soort destijds met zeker werd gepiept, dan was het er ook 1. Determinatie zeker is hedentendage geen zekerheid meer. Theo
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  16 February 2012  14:53

Overigens werd vlak na het zien van de vogel ons verzocht door de dienstdoende terreinbeheerder (toen nog aangeduid met 'koddebeier') ons weer op het pad te begeven. Waarna de gehele groep spontaan in applaus uitbarstte en bleef zitten. Toen dreigde de koddebeier met de marechaussee (zou die gekomen zijn?), waarna we maar weer rustig teruggelopen zijn naar onze voertuigen.
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  16 February 2012  14:54

@ Theo Toen hadden we nog wel de mooie zekerheidscode 7 (= twijfel competentie waarnemer)!
Edwin Russer

Edwin Russer
 ·  16 February 2012  15:01

Jan, dat was toch die beruchte koddebeier die elk jaar, bij elke dba-week, ons al handenwrijvend bij de tuintjes stond op te wachten en schuimbekkend met z'n bonnenboekje stond te zwaaien.
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  16 February 2012  16:05

Precies, maar als je een weekend na de Texel-week in de tuintjes kwam, was er steevast een jagersgezelschap buiten de paden de Houtsnippen aan het elimineren.
Roelof de Beer

Roelof de Beer
 ·  16 February 2012  21:13

Ik kwam zoals vaak in die tijd in de mongolenwaaier samen met, ik meen, Jan Joost Bakhuizen en kan me alleen herinneren dat de lijster heel erg makkelijk was als je wist dat je om het bosje moest lopen en dan er diep in moest kijken. Zal volledig stil!
Leo Heemskerk

Leo Heemskerk
 ·  16 February 2012  23:53, gewijzigd 17 February 2012  00:13

Mooie foto van de vogel @Gijs een van de grootste veranderingen is dat je nu bij een vale lijster twee rijen dik en over 4 duintoppen vogelaars zal zien staan. Plus een rij fotografen vooraan die niet eens een verrekijker meer hebben. Als dat maar goed gaat..... Misschien verlangen we dan wel naar een man als Maarten Stoepker die de fotogaven uit de struiken plukt. We hebben dan wel een Jan vd Laan maar die is vaak de enige DB dienstdoende in het duin ;-)

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?