Dutch Birding

Kraanvogel

Grus grus  ·  Common Crane

Datum 5 March 2013
Locatie Leusden
Fotograaf Edwin Winkel Edwin Winkel
Bekeken 6652 ×

Discussie

Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  6 March 2013  14:52

Wie scoort de zandheuvelkraan? Alle Laguna Gallocanto kranen trekken naar het NO, en de kans is zeer groot dat hij/zij al is overgekomen.....
Theo Muusse

Theo Muusse
 ·  6 March 2013  18:13

Pardon? De meeste kranen komen niet over NL...
Daan Drukker

Daan Drukker
 ·  6 March 2013  18:27

Ja ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel kraanvogels de westelijke route nemen en welk percentage daarbij over Nederland komt. Hoeveel kraanvogels overwinteren er in Spanje/Noord Afrika?
Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  6 March 2013  18:50

Exacte aantallen weet ik niet, maar net als vorig jaar, dit jaar vele 10.000 en over Nederland. Vorig jaar veel sterkere trek meer door midden Nederland, het westen schampend, nu weer meer naar het oosten. Met geringe inspanningen is dit via trektellen en wrn. eenvoudig te achterhalen. ik vermoed dat een aanzienlijk percentage door Nederland komt, dus is het logisch om er van uit te gaan dat de vogel er gewoon tussen kan zitten. Kweste van opportunistisch en optimistisch vogelen. Jammer dat het Zaans Rietveld een echt zwart trekgat is.
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  6 March 2013  19:21

Over Zuid-Limburg komt een aanzienlijk aantal (28000 over één punt op maandag!) Op ornitho.de is de verspreiding in Duitsland (hopelijk) te zien. De beste methode om de Canadees te vinden zou het filmen van alle groepen zijn om die vervolgens uit te kammen... maar achteraf deze vogel ontdekken zou mij behoorlijk pijn doen! Ik heb hem helaas niet kunnen ontdekken tussen de 8000+ kranen de afgelopen (vnl.) avonden. Tenslotte: de grote verzamelplaatsen in Duitsland worden goed bezocht, maar de gemiddelde kraanvogeltoerist zou de Canadese Kraanvogel niet herkennen.
Edwin Winkel

Edwin Winkel
 ·  6 March 2013  21:11

Wat mij aan de kranentrek verbaast is het schijnbare verschil in timing tussen de oostelijke en westelijke populaties. Bij ons (West-Europa) trekt de bulk begin maart in pakweg 2 a 3 dagen door, terwijl in Egypte aan het eind vd maand nog steeds (zeer) grote groepen op trek te bewonderen zijn. Vond dat vorig jaar best verwarrend. In NL sluit je voor je gevoel de kraan af, terwijl die twee weken later in NO-Afrika (nog steeds) wagenwijd openstaat! Is daar eigenlijk iets plausibels over te zeggen?
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  6 March 2013  22:06

Hoe verder naar het oosten, hoe kouder de winter, hoe later het broedseizoen kan beginnen? De "oostelijke" Ooievaars zijn ook (veel) later dan de "westelijke".
Edwin Winkel

Edwin Winkel
 ·  6 March 2013  22:11

Yep! Makes sense! En klopt, de witte ooien trekken dan ook nog!
Tom van der Have

Tom van der Have
 ·  7 March 2013  10:10

klimaat verklaart maar een deel van de verschillen in timing bij ooievaar: vóór c 1970 kwamen de "oost" populatie (ten noorden van de grote rivieren) én de "west" populatie (ten zuiden van de rivieren) beide in NL voor (nauwelijks bekend bij nieuwe generaties vogelaars?). De oostelijken arriveerden idd later, c april, de westelijken eerder in c maart. Met de herintroductie (feitelijk aanvullling, ooievaar is nooit uitgestorven in NL) zijn alleen westellijke ooievaars uitgezet (afkomstig uit Algerije die pal zuid trekken ipv zuidwest). De oostelijken namen als eerste af, mogelijk door de constraints van de langere trekbaan. Of er weer oostelijken in NL broeden is onbekend. De meeste ooievaars die na c 1970 geringd werden zijn afkomstig van de aanvulling. Het verschil in aankomst heeft waarschijnlijk ook te maken met het verschil in de lengte van de trekbaan. Dit gaat wellicht ook op voor kraanvogel.
Harm Niesen

Harm Niesen
 ·  8 March 2013  00:07

Door het op grote schaal uitzetten van Noord-Afrikaanse ooievaars zijn er nu geen echt inheemse ooievaars meer. Gebeurde in strijd met de IUCN-regels, waar Nederland zich aan zegt te houden. En nu dreigt de geschiedenis zich te herhalen met Zweedse korhoenders.... Minstens net zo in strijd met die IUCN-regels.
Tom van der Have

Tom van der Have
 ·  8 March 2013  17:04

Dat is makkelijk gezegd, maar moeilijk te onderbouwen. Niet zo waarschijnlijk ook, er zijn immers ook oostelijke ooievaars gebruikt voor de aanvulling en er hebben zich vele ooievaars nieuw gevestigd sindsdien. Zweedse korhoenders zijn een andere zaak: inderdaad niet volgens IUCN-regels en indien we de CBD- definitie gebruiken als exoten te beschouwen. Helaas niet volgens de F en f-wet.... Gelukkig gaat het met kraanvogels en stuk beter.
Harm Niesen

Harm Niesen
 ·  9 March 2013  23:14

Wat is onderbouwen? Volgens VB was er in 1991 geen enkel wild ooievaarsnest meer in Nederland, terwijl VB al in 1969 met een "reddingsprogramma" was begonnen. Meer dan 20 jaar lang betekende dat dus geen redding voor de Nederlandse ooievaars.... En nogmaals: in strijd met de IUCN-regels, al heb ik nu niet direct paraat wanneer die regels precies zijn ingegaan.
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  10 March 2013  16:57, gewijzigd 10 March 2013  18:33

Herinner me dat ik begin jaren 1980 een van de laatste wilde Ooievaarsnesten van Nederland bezocht, ergens bij Staphorst ('oosttrekkende populatie'); en dat ik 'van horen zeggen' vernam dat daarna het laatste wilde paar van het nest werd gejaagd door 'herintroductievogels'.
Tom van der Have

Tom van der Have
 ·  10 March 2013  20:58

Prima onderbouwing, en bijna 'fact free'..... Voor feiten, zie ook Limosa 69: 47-50, Zeven misverstanden over ooievaars in NL.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?