Dutch Birding

Verreaux's Eagle

Aquila verreauxii

Datum 24 February 2013
Locatie Johannesburg, Botanical Gardens, Zuid Afrika
Fotograaf Max Berlijn Max Berlijn
Bekeken 8545 ×

Discussie

Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  25 March 2013  09:55, gewijzigd 25 March 2013  10:09

Filmpje over dit paar en een van zijn jongen op: http://www.youtube.com/watch?v=6h4aiOUp6w4 en daarna het accent nadoen..:-) PS: Het filmpje geeft overigens ook de risico's aan, welke aan wingclippen van vogels zit.
Jelle Scharringa

Jelle Scharringa
 ·  25 March 2013  12:33

Max: kan jij niet met datzelfde accent de Plomp video's inspreken??
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  25 March 2013  14:41

Als ze met beeld dat dametje van dat filmpje die Plomp dvd laten inspreken heeft DB er meteen een aantal leden bij :-)
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  25 March 2013  21:37

In de Holarctic zijn er volgens mij maar twee echte plekken voor deze soort. Salalah, Oman (volgens mij redelijk betrouwbaar als je er een dag aan wil besteden) en Wadi Rum in Jordanie (is die plek nog goed?)
Gerard van Aalst

Gerard van Aalst
 ·  25 March 2013  23:33

In Wadi Rum met een lokale 'vogelgids' (althans dat vertelde hij zelf, maar ik twijfel zeer!!) gezocht, maar helaas niets gevonden. Wel enorm veel Woestijnleeuwerikken, Tristramspreeuwen, Witkruintapuiten en één Finsch' Tapuit.
Eric Jan Alblas

Eric Jan Alblas
 ·  26 March 2013  09:16

In Wadi Rum (Jordanië) was een vast broedpaar aanwezig en deze vogels waren redelijk betrouwbaar te vinden. In juli 1999 is echter een van de oudervogeld dood gevonden en sindsdien is er naar mijn weten geen enkele Zwarte Arend meer gezien. Mogelijk is de andere adult de grens overgestoken. In de bergen ten westen van Eilat en bij Taba (Egypte) wordt zeer onregelmatig nog wel eens een Zwarte Arend gezien maar maar dan moet je wel enorm geluk hebben. Ik was in april 2000 in Wadi Rum dus net een paar maanden te laat om de soort te zien, baal ik 13 jaar later nog steeds van.
Gert Ottens

Gert Ottens
 ·  26 March 2013  09:29

In de Sinai zat jarenlang een broedpaar waarvan de vogels wel eens in de omgeving van Eilat werden gezien. Inmiddels zijn waarnemingen van de soort ook in Israel erg zeldzaam geworden (terwijl het er notabene een voormalige broedvogel is).
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  26 March 2013  10:08

Conclusie, WP nagenoeg onmogelijk? Holarctic (is inclusief het Arabisch Schiereilend), alleen in Salalah Oman?
Rik Beukers

Rik Beukers
 ·  26 March 2013  10:47

Samen met Bram ter Keurs in januari 2011 bij Salalah (Ain Hamran) deze arend idd mooi kunnen zien. Later ook nog een ex landinwaarts bij Al Mughsayl. Kan me voorstellen dat er in de bergen daar nabij de grens met Jemen nog meerdere moeten zitten. In Wadi Rum (2009) wel lokale gidsen die roepen dat ze een grote zwarte arend voor je kunnen vinden, maar daar geloofden wij toen al niet meer in...
Wouter Puyk

Wouter Puyk
 ·  26 March 2013  10:49

Ergens begin April eind jaren 90 of begin 2000 ( geen aantekeningen bij de hand ) vanuit Eilat de bedevaart naar de Zwarte Arend van Wadi Rum gemaakt. Te voet de grens over en een auto gehuurd in Aqaba en tuf tuf naar Wadi Rum alwaar in de avond min. 1 Zwarte Arend rond vloog. Na een overnachting in de auto de volgende ochtend vroeg een heuvel beklommen voor de rotswand achter het dorpje Wadi Rum en na veel gespeur een nest gevonden door wat vliegbewegingen van een adulte Zwarte Arend die kant op. In het nest één juveniele Zwarte Arend. Daarna weer heel tevreden terug naar Eilat. Is het niet zo dat sportklimmen op dat soort populaire plekken te veel verstoring geeft ?
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  26 March 2013  16:38

Als ik dat zo lees hebben de echte WP twitchers (niet op de "valse nichten manier" (Jel bedankt, hij blijft leuk) zoals ik de Holarctic doe, er nog een hele kluif aan of ze moeten het Arabisch Schiereilend bij de WP willen indelen..
Eric Jan Alblas

Eric Jan Alblas
 ·  26 March 2013  17:31

Deze soort is momenteel inderdaad niet in de WP te doen, tenzij je heel veel geluk hebt of er nieuwe informatie beschikbaar komt. De soort broedt in Gebel Elba (ZO-Egypte, buiten de WP-grenzen) maar er gaan geruchten dat deze ook in Wadi Gemal NP zou broeden. Dit is echter nog nooit bewezen, evenmin als broedgevallen in Israël en het Sinaï-schiereiland in de laatste 20 jaar.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  26 March 2013  18:09

Gebel Elba (ZO-Egypte, buiten de WP-grenzen) is dat onomstreden? zie http://www.dutchbirding.nl/journal.php?id=108 en zie http://holarcticlisting.webs.com/checklist.htm waar bijv. Rosy Patched Shrike in de WP staat aangekruist? moet toch in Gebel Elba zijn?
Eric Jan Alblas

Eric Jan Alblas
 ·  26 March 2013  20:36, gewijzigd 26 March 2013  20:39

Gebel Elba is deel van de Halaib-driehoek die door zowel Egypte als Soedan wordt geclaimd maar op dit moment onder Egyptisch gezag valt. De Halaib-driehoek valt buiten de grenzen van de WP zoals gedefinieerd in Birds of the Western Palearctic. Sommige andere lijsten volgen echter de landsgrenzen (zoals bijv. de WP namenlijst van Arnoud) en als je dit gebied dan tot Egypte rekent, komen Shining Sunbird en Rosy-patched Shrike opeens wel in de WP voor. In Gebel Elba komen nog meer soorten voor die niet of alleen als dwaalgast in de rest van Egypte voorkomen zoals Nubische Nachtzwaluw (andere ondersoort dan in Israël), Arabian Warbler, Fulvous Babbler, Black-crowned Finch Lark, Bateleur, etc. Zowel geografisch als faunistisch is dit een heel ander gebied dan de rest van Egypte en vermoedelijk ook om deze reden in BWP van de WP uitgezonderd (net zoals een groot deel van het Arabisch Schiereiland). Je moet tenslotte ergens een grens trekken, al is die soms wat arbitrair.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  26 March 2013  23:27

hmm, lastig, in Arlott en Klim wordt het tot de Palearctic gerekend maar in BWP niet tot de WP??. De soorten die je noemt die er ook voorkomen zijn toch zonder uitzondering WP soorten (danwel broedvogel dan wel (dwaal)gast). Ik denk dat alleen Rosy-patched Shrike een soort is waarvoor het uitmaakt of je het stuk wel of niet tot de WP/P wil rekenen? Het is arbitrair net zoals de discussie gebieden Socotra en Ishigaki-Jima (Japan) voor de Palearctic/Holarctic.
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  27 March 2013  08:51

De endemische avifauna op Socotra (met uitzondering van de buizerd misschien, maar die is geloof ik het nauwst verwant aan het taxon op de grotendeels Afrotropische Kaapverden) is toch echt volledig Afrotropisch.
Jelle Scharringa

Jelle Scharringa
 ·  27 March 2013  10:47

@Max: worden twee lijsten dan! (a) de echte "vals Holartcische Lijst" en (2) de discussie-gebieden valse lijst
Marcel Haas

Marcel Haas
 ·  27 March 2013  11:17

Eric Jan geeft al goed aan waarom de Gebel Elba destijds niet in BWP is opgenomen: de grenzen zijn dusdanig arbitrair gekozen dat sommige stukken echt nergens op slaan (bijvoorbeeld door de grens op het Arabisch schiereiland midden door de woestijn van Saudi-Arabie te trekken...). Het hanteren van landsgrenzen, in plaats van breedtegraden/lengtegraden, lijkt mij een veel praktischere methode (immers de avifauna's vermelden de soorten in het gehele land; bijvoorbeeld Algerije waarbij het zuidelijke gedeelte buiten de BWP grenzen valt). Ik vermoed dan ook dat de WP lijsters straks de grenzen gaan hanteren zoals Shirihai en Svensson in hun langverwachte Photographic Handbook of Western Palearctic Birds hanteren: de Noord-Afrikaanse landen die grenzen aan de Middellandse Zee, het gehele Arabisch schiereiland (exclusief Socotra) en Iran, plus de Europese landen en eilanden zoals BWP ook bevat. Of de Kaapverden ook meegenomen worden, weet ik even niet (de soortenlijst van het nieuwe boek niet bij de hand), maar eerlijk gezegd vind ik dat deze niet tot de WP horen...
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  27 March 2013  11:55, gewijzigd 27 March 2013  14:40

go, die Kaapverden worden door de WPlisters toch frequent bezocht... en eeh Jan Hein die endemische gors lijkt me toch gewoon dichtbij Huisgors te zitten? Volgens mij zijn de meeste soorten op Socotra gewoon te vinden op het Arabisch Schiereiland zie: http://83.84.118.179/Apache/doc/doc00207.pdf
Eric Jan Alblas

Eric Jan Alblas
 ·  27 March 2013  21:58

In de introductie bij deel I van BWP staat bijna als eerste: 'The Palearctic, like all faunal regions, is not susceptible to precise definition'. En voor Egypte (samengevat): 'In Egypt our boundary runs to the north of where in our view the Ethiopian element predominates'. Gebel Elba wordt dus beschouwd als een gebied waar de avifauna in hoofdzaak geen Palearctische karakter (meer) heeft, zoals ook wel blijkt uit het voorkomen van soorten als Rosy-patched Bushshrike en Shining Sunbird (die beide niet elders in de WP als gedefinieerd in BWP voorkomen).
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  27 March 2013  23:49

Ik vind hem meer op Cape Bunting lijken Max! Maar aangezien Socotra < Jemen < Arabisch Schiereiland zal het ook wel door de WP-lijsters geannexeerd worden. En wat betreft de Kaapverden: een berg pelagische soorten; de Afrotropische Swift, Warbler & Sparrow, 2 Torenvalken, Grey-headed Kingfisher; randgevallen Cape Verde Buzzard (~ Socotra), Razo Lark & Black-crowned Sparrow-Lark; tenslotte enkele vertegenwoordigers van erg wijdverspreide taxa (Heron, Falcon, Barn Owl). En WP: die uitgestorven wouw... Als je dan ook nog even Ethiopië (Alpenkraai!), Zuid-Afrika (Lammergier!) en alle Franse départements d’outre-mer meeneemt wordt WP-lijsten nog leuk ook.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  18 March 2015  13:24

Wow, http://observado.org/waar... beste plek in de (nieuwe) WP.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?