Dutch Birding

Oehoe

Bubo bubo  ·  Eurasian Eagle-Owl

Datum 7 August 2013
Locatie Lauwersmeer
Fotograaf Martijn Bot Martijn Bot
Bekeken 11354 ×

Discussie

Ben Wielstra

Ben Wielstra
 ·  7 August 2013  16:31

Als-ie de broodtest maar heeft doorstaan.
Martijn Bot

Martijn Bot
 ·  7 August 2013  17:33

Die heeft 'ie doorstaan, hij vond het heerlijk. Er zaten dan ook muisjes op.
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  9 August 2013  16:14

Gaat het om deze vogel? Boehoe!
Martijn Verdoes

Martijn Verdoes
 ·  9 August 2013  16:41

Nou Martijn, als deze vogel van jou het voordeel van de twijfel krijgt dan zou ik maar eens contact opnemen met de betreffende boswachter die in het stuk waar Jan Hein naar verwijst aan het woord is: "Kloosterhuis (de boswachter) vermoedt dat de uil, die een vleugelspanwijdte van 2 meter heeft en beschikt over flinke klauwen, is uitgezet door mensen die de oehoe als huisdier hadden. De boswachter heeft donderdag een poging gedaan de oehoe te vangen, maar zonder succes. Binnenkort zal hij het weer proberen."
Luuk Punt

Luuk Punt
 ·  9 August 2013  18:03

Zo te lezen gaat het echt om een "wild" exemplaar. ;-)
Martijn Bot

Martijn Bot
 ·  9 August 2013  18:03

Hij vermoedt en ik vermoed; er wordt wat afvermoed. Overigens acht ook ik de kans dat deze vogel otsnapt, uitgezet of nageslacht is van heel groot, begrijp me niet verkeerd. Het is alleen leuk om in zo'n discussie een wat "extremer" standpunt in te nemen, de nuance komt later wel. En niemand kan sinds de recente berichten ontkennen dat de vogel wild is, zij het in een wat andere betekenis van het word dan wij in eerste instantie zouden wensen.
Martijn Bot

Martijn Bot
 ·  9 August 2013  18:04

Luuk is me twee seconden te snel af ;-)
Guido Meeuwissen

Guido Meeuwissen
 ·  10 August 2013  13:21

Beneden de Grote Rivieren is een nieuw territorium gemeld van een Oehoepaar, broedend in een vervallen gebouw. Het mannetje is een ontsnapte vogel met riempje, status vrouwtje onbekend, volgens een bericht van 1 juli 2013 op de site van de Oehoewerkgroep. Escapes gaan dus broeden in Nederland. In een ander bericht meldt een waarnemer het vermoedelijke voorkomen van een Oehoe in Drente, aan de hand van prooiresten. Een bijkomend prettig idee is dat ook katten op het menu van een Oehoe staan! Is er in de Lauwersmeer een aantrekkelijke broedgelegenheid voor Oehoes? Ben benieuwd wat het gaat worden.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  10 August 2013  14:09, gewijzigd 10 August 2013  14:10

Genetisch wordt het natuurlijk wel een bende zo. Ik begreep dat er momenteel zelfs gedachten zijn dat er meerdere Oehoe soorten in de WP voorkomen (ik bedoel niet Woestijnoehoe) dus dat wordt een bijkomend probleem voor de NL populatie die nu ontstaat buiten Limburg en Winterswijk (die vanuit Duitsland komen)
Ruurd Jelle van der Leij

Ruurd Jelle van der Leij
 ·  10 August 2013  15:02

Nou als het zoals is duitsland gaat dan is de aalscholverkolonie wel een plek voor de oehoe. Zie http://www.agw-sh.de/star... . Verder is het opvallend dat dwerguil, velduil, ransuil op vijf meter wilde vogels zijn, maar dat er bij een oehoe gelijk twijfel is.. Waarom dan aanvallen?
Chris van Rijswijk

Chris van Rijswijk
 ·  10 August 2013  17:57, gewijzigd 10 August 2013  17:57

Van de oehoes van de Beekse Bergen was de man zeker een escape (niet uit BB overigens). De vrouw is zo goed als zeker ongeringd en mogelijk wild. De man heeft het trouwens niet overleefd hij is deze zomer gedood door een hyena. Zie voor een verslagje: http://www.birdshooting.n...
Martijn Bot

Martijn Bot
 ·  10 August 2013  21:17

Een Oehoe gedood door een hyena, wolven en bultruggen. Welkom in de Nederlandse wildernis.
Harm Niesen

Harm Niesen
 ·  11 August 2013  12:05

Wat is wild? Alle West-Europese Oehoe's zijn afkomstig van uitzetprojecten. In Duitsland broeden ze in grote aantallen in bomen met klimop of op de grond en echt niet speciaal in grote bossen. Het zijn gewoon invasieve exoten, die, net als ze in Engeland doen, allemaal onmiddellijk geschoten dienen te worden.
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  11 August 2013  13:47

@Harm: niemand zal kunnen bestrijden dat het exoten zijn maar wel dat ze geschoten moeten worden, want ook exoten verdienen bescherming. De sleutel zit kennelijk bij het woord 'invasief' waaraan iedereen een andere invulling geeft. Volgens mij is geen enkele soort in NW-Europa invasief te noemen, dus Oehoe ook niet, hoewel de schade die Oehoe aanricht bij inheemse egels, kraaien en buizerden groot is.
Guido Meeuwissen

Guido Meeuwissen
 ·  11 August 2013  16:01

De opmerking dat de Oehoe een schadelijke soort zou zijn, heeft mij zeer verbaasd. De Oehoe, een topredator notabene, staat bovenaan de voedselketen. Schadelijk is een stokoude term, die bepaalde mensen, met name jagers, toedichten aan soorten die schadelijk zijn voor de jacht, de landbouw etc. Uit de oudheid, de Romeinse tijd, zijn vondsten bekend van Oehoe's in Nederlandse nederzettingen. Er is ook een compleet skelet gevonden uit de Middeleeuwen. Volgens mij heeft de Oehoe van oudsher in o.m. Nederland gebroed en is evenals de Raaf door intensieve vervolging uitgeroeid. Geen exoot natuurlijk. Is de Raaf dan plotseling ook een exoot?
Klaas van Dijk

Klaas van Dijk
 ·  11 August 2013  18:31

In ieder geval zijn er Polen die Pontische Meeuw (Larus cachinnans) ook als een invasieve soort beschouwen. Zie Do invasive species undergo metapopulation dynamics? A case study of the invasive Caspian gull, Larus cachinnans, in Poland (Magdalena Lenda, Magdalena Zagalska-Neubauer, Grzegorz Neubauer & Piotr Skorka. 2010. Journal of Biogeography 37: 1824–1834). Een PDF van het artikel heb ik wel. Samenvatting staat op http://onlinelibrary.wile...
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  11 August 2013  18:43

Blijkbaar jagen Oehoes ook op Bosuilen, wat voor Dwerg- en Ruigpootuil in de Duitse middelgebergten heel goed nieuws is.
Harm Niesen

Harm Niesen
 ·  12 August 2013  00:33

Het verbaast me dat mijn tamelijk cynisch bedoelde commentaar niet door iedereen als zodanig wordt herkend. Ik probeerde juist aan te tonen hoe subjectief en inconsequent termen als invasief, wild en schadelijk worden gebruikt. Net zoals het iemand al of niet van pas komt. Een ( 1 ! ) Kaapverdische mus wordt door een team ( ! ) Invasieve Exoten onschadelijk gemaakt en dat wordt door sommigen op dit forum met veel instemming begroet. Welk gevaar gaat er uit van 1 vogel? Massale hybridisatie? Ongeslachtelijke voortplanting op grote schaal? In Noord-Duitsland plukken de Oehoe's op grote schaal 's nachts broedende Roodhalsfuten van hun nesten, dat zullen velen niet leuk vinden. In Noord-Amerika gebeurt dat al sinds mensenheugenis en verlaten de Roodhalsfuten daarom 's nachts een aantal uren hun nest, net lang genoeg om het legsel niet teveel te laten afkoelen. Benieuwd of hun Europese collega's dat ook op tijd leren.
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  12 August 2013  09:34, gewijzigd 12 August 2013  11:54

Harm, maak je geen zorgen: voor Sleeswijk-Holstein wordt het ’s nachts verlaten van nesten door adulte Roodhalsfuten als overlevingsstrategie genoemd. Daar hadden ze geen Oehoe voor nodig. Zie hier.
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  12 August 2013  11:24

Ik heb ergens gehoord dat dat verlaten van nesten in SH vaker op was gaan treden nadat de Oehoes daar in aantal toenamen?
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  12 August 2013  14:05

@Guido: zijn er verwijzingen voor de bewering dat Oehoe 'van oudsher in Nederland' heeft gebroed? Ik weet van een archeologische vondst van botjes van 40 eeuwen oud maar die zegt niets over het voorkomen in het wild. Het enige gedocumenteerde geval daterend van voor de succesvolle (her)introductieprojecten in Duitsland (die resulteerden in de komst van Oehoe als broedvogel in onder meer de Lage Landen en Denemarken) betreft de vogel die vanaf oktober 1973 jarenlang in de duinen van Den Helder verbleef...
Ton Eggenhuizen

Ton Eggenhuizen
 ·  12 August 2013  15:53, gewijzigd 12 August 2013  16:31

@Klaas: wie zou de Pontische meeuw in Polen NIET als invasieve soort zien? Je stelt immers "in ieder geval zijn er Polen die...." Dat doet vermoeden dat die paar Polen alleen staan in hun visie. Maar het lijkt mij een feit dat de soort invasief is in Polen. En dan doel ik op het woord invasief zonder de negatieve lading die binnen de term "invasieve exoot" gebruikt wordt. En volgens mij ook niet in het Engelse artikel.
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  12 August 2013  16:18, gewijzigd 12 August 2013  20:14

Er zijn behoorlijke aantallen botjes: zie hier. Het lijkt me sterk dat er een levendige handel in Oehoes (ter consumptie!) plaatsvond in de prehistorie (de Romeinse en Middeleeuwe vondsten zijn wat dat betreft minder eenduidig). [link nu gecorrigeerd — Arnoud: het antwoord op je vraag hieronder is: ja]
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  12 August 2013  16:48

Je bedoelt dat er inderdaad Romeinse en Middeleeuwse vondsten van Oehoebotten voor Nederland bekend zijn?
Jelle Scharringa

Jelle Scharringa
 ·  12 August 2013  20:21

Ja, de enige echte wilde telbare Oehoe, die van de Donkere Duinen bij Den Helder.......
Harm Niesen

Harm Niesen
 ·  12 August 2013  21:57

En die was natuurlijk net zo ship-assisted als de Amerikaanse oehoe van Waterland, Velsen.....
Guido Meeuwissen

Guido Meeuwissen
 ·  12 August 2013  22:10, gewijzigd 12 August 2013  22:15

Arnoud: Jan Hein is mij al voor geweest in de beantwoording van jouw vraag, volgens hem is het antwoord: ja. De conclusie van de auteur, L.H. van Wijngaarden, in het artikel over de Oehoe is samengevat, dat door archeozoologisch onderzoek (vondsten van botten) is aangetoond dat de Oehoe van oudsher voorkwam in Nederland. Met dit recente onderzoek zou de stelling dat de Oehoe broedt in een groot deel van Europa, maar niet in het westen (bron: Zeldzame vogels van Nederland 1998 Arnoud B. van den Berg en Cecilia A.W.Bosman) wellicht bijgesteld kunnen worden. In de discussie gaat het mij niet om enige echte Oehoewaarneming, maar om de status van de soort in Nederland, gezien de vondsten uit een prehistorisch verleden.
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  12 August 2013  22:51

Prehistorisch? Je bedoelt duizenden jaren geleden, de tijd dat wolharige mammoet en wolharige neushoorn op de co-ordinaten van Nederland rondliepen? Dat geeft weer een nieuw perspectief aan de discussie over exoten!
Guido Meeuwissen

Guido Meeuwissen
 ·  13 August 2013  00:48, gewijzigd 13 August 2013  00:58

Ik zal me nauwkeuriger formuleren: de prehistorische vondsten zijn interessant maar bij de beoordeling van de status van een soort, in dit geval de Oehoe, moeten we natuurlijk uitgaan van bronnen en vondsten in de historische tijd. Groet.
Klaas van Dijk

Klaas van Dijk
 ·  13 August 2013  09:40

@Ton, ik zit altijd wat aan te hikken tegen de term 'invasief' en met name wanneer het -veelvuldig- gebruik van de term 'invasief' in zwang is geraakt. Het vreemde is dat de term 'invasief' niet wordt gebruikt in het boek 'Ecology: individuals, populations, and communities (Begon et al. 1990, 2nd edition, 945 pag). Dus Kleine Mantelmeeuw is ook een invasieve soort in Nederland? En hoe is het met Zeearend? Ook een invasieve soort in Nederland?
Ben Wielstra

Ben Wielstra
 ·  14 August 2013  10:25

De hipste exoot hier op pagina 8: http://www.issg.org/pdf/a...
Jelle Scharringa

Jelle Scharringa
 ·  14 August 2013  10:59

@Ben; zou ook een leuke zijn voor de Oostvaardersplassen....
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  14 August 2013  11:38

Een goed middel om twitchers weg te houden. Kan me nog een Hip-verhaal herinneren, van een groep jonge Ierse vogelaars voor het eerst op het vasteland van Europa, in Neusiedler See. Een van hen zag een gele zanger en riep 'Hippo'. Daarna rende de rest in paniek weg.
Ton Eggenhuizen

Ton Eggenhuizen
 ·  14 August 2013  13:22

@Klaas: in de waardevrije betekenis van het woord is kleine mantelmeeuw een invasieve soort in Nederland (net als turkse tortel bijv). En ik ben er ook vrij zeker van dat de Polen dat ook zo bedoelen in hun artikel.
Klaas van Dijk

Klaas van Dijk
 ·  14 August 2013  16:10

Op http://www.issg.org/is_wh... (met dank aan Ben) lees ik weer een andere definitie van een 'invasieve soort'.
Harm Niesen

Harm Niesen
 ·  16 August 2013  23:12

@Jan Hein en @ Jan: Ik spreek de schrijver van dat artikel, Han Vlug, meerdere malen per week. Voor de zekerheid nog even geïnformeerd: alleen in Canada is bij één meer geconstateerd dat alle roodhalsfuten gedurende een deel van de nacht hun broedsel verlaten om predatie van de volwassen vogels door Amerikaanse oehoe's te voorkomen. In Europa is dat nadrukkelijk nooit geconstateerd. Om de eenvoudige reden dat er nooit onderzoek naar is verricht. We weten het dus niet.
Jelle Scharringa

Jelle Scharringa
 ·  17 August 2013  11:49

@Harm: in Waterland, Velsen broeden al heel lang geen roodhalsfuten meer...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?