Dutch Birding

Fitis

Phylloscopus trochilus  ·  Willow Warbler

Datum 22 October 2013
Locatie Westerstrand - Schiermonnikoog
Fotograaf Jaap Denee Jaap Denee
Bekeken 11092 ×

Discussie

Thijs Fijen

Thijs Fijen
 ·  22 October 2013  20:04

Rond half een stootte Jillis Roos een phylloscopus op op het Westerstrand in het hoge kweldergras en het riet. De vogel werd telkens alleen kort vliegend gezien en daarbij werd een dikke lange wenkbrauwstreep gezien en verder leek de vogel egaal; gedacht werd aan Raddes Boszanger. Bij aankomst was de vogel ongeveer 10 keer vliegend gezien. Met een grotere groep stootten we de vogel vaker op en werd de gedachtengang van Raddes gevolgd. Vanwege ontbreken van goede foto's en lichte twijfel (jizz, onderbuik) toch door blijven zoeken. Later werd de vogel beter gezien en werd Raddes logischerwijs afgeschreven. Vanaf eerste foto's werd Bruine Boszanger geopperd, maar dat viel af in het veld. Het terrein en het gedrag van de vogel lieten goede waarnemingsomstandigheden niet toe, maar op de beste foto's is toch echt te zien dat het een Fitis betreft (lange handpenprojectie en 3 versmallingen). De algehele kleur en het koppatroon lijkt erg richting de ondersoort yakutensis te wijzen. Commentaren zijn natuurlijk welkom.
Alex Bos

Alex Bos
 ·  22 October 2013  20:48

Gaaf beest. Vorig jaar had ik op Texel ook zo'n soort Fitis. http://waarneming.nl/waar... Toen ben ik ook een tijd bezig geweest met de determinatie. Waar ik wel achter ben gekomen is dat een pure 'Yakutensis' niet te bewijzen is, aangezien ze in het overlapgebied paren met 'Acredula'. Hier een artikel over de soorten Fitissen http://marklewisbirdingbl...!
Arjan Dwarshuis

Arjan Dwarshuis
 ·  22 October 2013  20:55

2 weken terug heb ik precies zo een beest gehad bij Breedzanddijk. Schrok me eerst wezenloos door het het ´koude´voorkomen en de zeer opvallende wenkbrauw. De vogel had amper geeltinten. Verder viel op dat de vogel donkere poten had overgaand in opvallende oranjige voetjes (is dit bij deze vogel ook in het veld opgevallen??) en oranjige ondersnavel. als laatste had de vogel vrij opvallende lichte veerrandjes op zn hand/ armpennen. Ik had haast (moest naar texel), dus heb m als afwijkende fitis bestempeld en verder alleen nog op het eiland aan Daniel Benders kort over de waarneming verteld. Ik was niet bekend met de ondersoort ýukatensis´... balen dus!
Jorrit Vlot

Jorrit Vlot
 ·  22 October 2013  21:07

Die oranje voetjes zijn zeker opgevallen in het veld, staan ook prima op andere foto's! Verder klinkt je beschrijving aardig hetzelfde als ons beest inderdaad...
Kees (C.J.G.) Scharringa

Kees (C.J.G.) Scharringa
 ·  22 October 2013  21:48

Zowel zondagmiddag als vandaag een dergelijke vogel in de talud van de afrit Breezanddijk (Afsluitdijk) bij de camping. In ieder geval een fitis, alleen waren de poten lichter dan de vogel van Schier (op de foto). Erg tam, soms op minder dan 5 meter afstand laag in de distelvegetatie. Geen geluid gehoord. Ik had helaas geen fotoapparatuur bij me.
Kees (C.J.G.) Scharringa

Kees (C.J.G.) Scharringa
 ·  22 October 2013  21:56

Nog vergeten te melden dat de staartpennen puntig waren, wat zou wijzen op 1kj vogel.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  23 October 2013  05:49

Ik herinner me er een op 13-09-1998 in de tuintjes op Texel. Wel een beetje vroeg voor dit taxon? maar destijds door velen ter plaatse als dusdanig gedetermineerd terwijl er naar een SpeGra werd gezocht. Als iemand een foto/dia heeft van die vogel houd ik me aanbevolen voor mijn verzameling.
Justin Jansen

Justin Jansen
 ·  23 October 2013  09:25

'Acredula' lijkt me vooral van toepassing op dergelijke beesten.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  24 October 2013  09:46

http://waarneming.nl/waar... lichte poten...
Ton Eggenhuizen

Ton Eggenhuizen
 ·  24 October 2013  12:29

en korte vleugels...
Frank Neijts

Frank Neijts
 ·  24 October 2013  13:50

De pootjes (tarsus) zijn bij die vogel niet licht Max (zelfs behoorlijk donker), hooguit de voetjes maar door de onscherpte is onzeker of het niet slechts de zooltjes zijn en dat is bij o.a. tristis ook het geval.
Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  24 October 2013  17:45

Justin, jouw stelligheid lijkt me misplaatst. ik denk eerder het tegenovergestelde, namelijk yakutensis. de vogel is een spitting immage van de allereerste fitis voor Amerika, volgens mij twee jaar geleden door paul lehman et al ontdekt in het uiterste nw. Van de ssp van deze soort weten we nog minder dan van de tjiffen, dus enige voorzichtigheid lijkt me op zijn plaats hier. Nog leuker is het feit dat bij fitissen de mtDNA variatie zeer gering is en je autosomale verschillen moet gebrukken die zeer schaars zijn. de demografische geschiedenis van deze soort is dus zeer merkwaardig en nauwelijks bekend vooralsnog. Staffan Bensch werk hier nu meer dan 10 jaar aan zonder DE doorbraak te hebben gevonden
Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  24 October 2013  17:47

Max, denk ook aan een tjif bij deze vogel, maar welke is door de beroerde kwaliteit van de foto niet goed te bepalen helaas.
Theo Muusse

Theo Muusse
 ·  24 October 2013  17:51

Byers geeft voor yakutensis een langere vleugel dan voor acredula. De schier vogel zit verre van hpp is 100%. Dan lijkt me dat eerder pleiten voor acredula of zelfs trochilus, die ook kleurloos zouden kunnen zijn... Theomuusse
Marc van der Aa

Marc van der Aa
 ·  24 October 2013  19:59

Punt van de linker vleugel valt volgens mij weg onder punt rechtervleugel en is niet wat mensen volgens mij denken die vrij zichtbare handpen met het licht omzoomde topje. Als je dat in ogenschouw neemt is hpp nagenoeg 100% volgens mij.
Maarten Wielstra

Maarten Wielstra
 ·  10 December 2013  11:04

Meer bruintjes: http://waarneming.nl/waar... http://www.dutchbirding.n...
Maarten Wielstra

Maarten Wielstra
 ·  10 December 2013  11:08

@ Borkent; ook Siberische kan als Iberische klinken soms. Iberische in herfstkleed is (in de meeste gevallen waarschijnlijk) verzadigd groen op mantel. i.t.t. adult zomer). Qua kleed is deze ook niet ondenkbaar te matchen met vooral oostelijke Siberische wegens schijnbaar ontbreken van groen/geel, en aanwezigheid van buff/beige. Roepje opgenomen?
Maarten Wielstra

Maarten Wielstra
 ·  15 December 2013  21:39

Oop, ik zie nu pas meerdere foto's bij je waarneming Renze; geel op wenkbrauw en onderdelen; dus collybita, en een tristis is niet meer een optie wat mij betreft.
George Sangster

George Sangster
 ·  7 July 2019  22:23

Nieuwe moleculaire studie van yakutensis (incl. ncDNA):

Sokolovskis, K, Lundberg, M, Liedvogel, M, Solovyeva, D, Åkesson, S, Willemoes, M & Bensch, S 2019. Phenotypic and genetic characterization of the East Siberian Willow Warbler (Phylloscopus trochilus yakutensis Ticehurst, 1935) in relation to the European subspecies. Journal of Ornithology 160: 721–731.

Doel: "Here we characterize a yakutensis population from its extreme northeast breeding range based on morphology, genetic markers and migratory behaviour."

Conclusie: "... neither phenotypic traits nor the currently available genetic resources provide diagnostic criteria for confidently assigning individual Willow Warblers to a particular subspecies."

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?